 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Składniki
- 0,500 litra wody
- 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego TM lub kostka rosołowa
- 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 30 gramów cebuli, przekrojona na pół
- 30-60 gramów korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbka ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 220 gramów ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
- 100 g białego wytrawnego wina, obcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g zielonego groszku, świeżego, lub mrożonego
- 30 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, wymieszać, odstawić.
 2.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
 3.Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
 4.Dodać oliwę, dusić 1 min/120°C/obr. 2.
 5.Dodać ryż, gotować 1 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
 6.Dodać wino, gotować bez założonej miarki 2 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
 7.Dodać sól, pieprz i powstały wcześniej bulion, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 9 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
 8.Dodać groszek, podgrzać 3 min/80°C/wsteczne /obr. 1.
 9.Dodać masło i rozdrobniony parmezan, mieszać przy pomocy kopystki 1 min/wsteczne/obr. 2.
 10.Podawać na ciepło.
Sposób przygotowania
Porady
przygotować miskę i kopystkę
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze