 
                                            
                                     
                                    Składniki
Surówka
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- 3 łyżek cukru
- 3/4 łyżeczki kwasku cyrtynowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki majonezu
- 0,5 litra wody
- 500 gramów czerwonej kapusty
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z kapusty wyciąć głąb i usunąć wierzchnie liście. Pociąć na większe kawałki i umieścić w  "Blokada naczynia miksującego"  szatkujemy 6s obroty 5. Zalewamy wodą i parzymy 5 min temp 80 st. odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygnie. Po ostygnięciu umieszczamy kapustę w "Blokada naczynia miksującego"  szatkujemy 6s obroty 5. Zalewamy wodą i parzymy 5 min temp 80 st. odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygnie. Po ostygnięciu umieszczamy kapustę w "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 3s obroty 3 "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 3s obroty 3 "Obroty wsteczne" . Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy według własnych upodobań "Obroty wsteczne" . Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy według własnych upodobań
Przygotowanie surówki
Porady
Najlepiej surowkę przygotować dzień wcześniej.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Świetny pomysł, żeby sparzyć kapustę. Ja dodałam jeszcze kawałek jabłka i cebulkę szalotkę, a zamiast kwasku - sok z cytryny i ocet. Surówka wyszła pyszna.
Nie parzyłam, tylko posoliłam i ugniotłam. I dodałam łyżeczkę musztardy stołowej. Pycha 
            
Bardzo dobra
 
            
Pozdrawiam!
Polecam!
Pycha , ja ominęłam cukier.
, ja ominęłam cukier. 
Wypróbuję napewno
Właśnie 10 minut temu zrobiłam swoją tradycyjną surówkę z modrej, ta wygląda zachęcająco i z pewnością wypróbuję