 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
- 2,5 kg śliwek
- 300 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g kakao naturalnego, (np. Deco Moreno)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- piekarnik nagrzać do temp.200*C 
- wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 20 minut 
- śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8 
- dodać resztę składników -gotować 20min./temp.90*C/ obr.2-3 
- pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8 
- przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia 
 - , 
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        





 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne powidła czekoladowo-śliwkowe !!!! Wyszło mi 7 słoiczków x 180 g i 1 x 140 g. ( dałam 1/2 tabliczki czekolady 80% ), ponieważ wydawały mi się za gęste, dodałam do słoiczków po 2 łyżeczki soku odsączoneg ze śliwek ( pozostały sok wlałam do słoików, dodałam po czubatej łyżeczce cukru pudru) i teraz się pasteryzują w piekarniku.

Polecam przepis i dziękuję Autorce
Na słoikach nie mogę napisać Nutelka, bo wnuczka ma alergię na orzechy i jak odczyta napis, to będzie zestresowana mimo zapewnień, że nie ma tam śladu orzechów
Acha, dałam 200 g cukru!!
Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed włożeniem do słoika? Bardzo gęsta? Czy rzadsza a po wystudzeniu gestnieje w słoiku?
Pyszne!
Nutella pyszna ! Doskonała dla małych i dużych łasuchów. Musiałam jedynie dłużej podpiec śliwki w piekarniku bo słabo puszczały sok. Świetnie będzie się nadawała do przekładania ciast, np.piernika
Do nutelki musialam dodac o wiele wiecej cukru niz w przepisie. Chyba sliwki byly za kwasne. Smak jest taki sobie...
To zależy jakiej pojemności słoiczki weźmiesz ok.4-5 szt
 ok.4-5 szt
Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?
Pyszne
Anusiu, jeżeli trzymałaś się przepisu i odcedziłaś dobrze śliwki po wyjęciu z piekarnika to nie rozumiem dlaczego nutelka wyszła taka rzadka. Mnie zdaża się, że jest raczej za gęsta. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie: co zrobiłaś źle? Spróbuj jeszcze raz, powinno być dobrze Pozdrawiam
 Pozdrawiam
Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta... co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...
  co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...