thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
7 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 21
opublikowany: 28/08/13
zmieniono dnia: 28/08/13

Składniki

  • 1 galaretka Mohito (winiary)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 300 g cukru
  • 20 g pektyny lub żel-fix 2:1
  • 1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
  • garść posiekanej mięty
  • 1 cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżemik miętowy :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 13, 2013 at 14:01

    Witaj Frati tmrc_emoticons.) dziekuję za komentarz tmrc_emoticons.) masz rację każdy lubi coś innego tmrc_emoticons.) ale ciesze się, że się skusiłaś i mimo wszystko jest dobry tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) pozdrawiam Słoneczko tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • października 9, 2013 at 20:33

    Magi zrobilam wczoraj mietowy skuszona twoja sliwkowa eksplozja z pomarancza i jablkiem z cynamonem

    nalatalam sie za galaretka i gdy zrobilam...dobry ale nie umywa sie do sliwkowego

    ale tak odpowiadaja tylko i wylacznie moje kubki smakowe

  • sierpnia 29, 2013 at 21:40

    Oj biedna ta mięta tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Jadziu cieszę się, że dżemik smakuje tmrc_emoticons.D zapraszam na kolejny tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) dziękuję za komentarz i pozdrawiam kochana tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 29, 2013 at 19:22
    5.0

    I ja nie wytrzymalam... oskubalam moją mietę z resztek lisci... ;o) warto było... pychota Big Smile

  • sierpnia 29, 2013 at 18:37

    Ale ciekawy dżemik, nigdy nie jadłam miętowego ani nawet nie widziałam w sklepach tmrc_emoticons.) popytam się znajomych o miętę i zrobię tmrc_emoticons.) napewno jest pyszny tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 29, 2013 at 17:00

    Dziękuję bardzo evula tmrc_emoticons.) ciesze się, że dżemik smakuje tmrc_emoticons.D ja dzisiaj dorobiłam jeszcze trzy porcję bo wcześniejsze słoiczki rozdałam znajomym tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 29, 2013 at 16:58

    Polecam Aniu tmrc_emoticons.D dziekuję za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 29, 2013 at 16:58

    Marzenko , dżemik rewelacyjny,odkrycie sezonu,już nie mogę się doczekać kiedy zagoszczą znajomi i będą zgadywać z czego jest zrobiony.Daję sobie głowę uciąć,że nikt nie zgadnie tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 29, 2013 at 08:34

    Sloneczka dziekuje wszystkim za komentarze.  Probujcie dzemik bo jest pyszny tmrc_emoticons.D dajcie znac jak zrobicie jak Wam smakuje.  Ja w wekend jade do Rodzicow to jeszcze urwe miety i zrobie nastepna porcje tmrc_emoticons.D pozdrawiam  tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 29, 2013 at 08:30

    Witaj evula Big Smile galaretke dodajemy w formie proszku tmrc_emoticons.D polecam dzemik tmrc_emoticons.D naprawde warto tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D