 
                                            
                                    Składniki
SKŁADNIKI
- 3 pomarańcze
- 350 gramów cukru
- 800-900 gramów dyni
- 1 opakowania żelfixu 2:1
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego"- 15sek./obr.10 - Ja znalazłam w zamrażalniku dynię z zeszłego sezonu i postanowiłam ją zamienić w postać dżemu. Po rozmrożeniu i odsączeniu soku przeszłam od razu do 2 punktu, bo była już ona zmiksowana  
- 2. Pomarańcze obrać, oczyścić z białych skórek i pestek a następnie dodać do zmiksowanej dyni. - Nie trzeba obierać pomarańczy z wszystkich białych błonek - rozgotują się i nie będzie po nich śladu  
- 3. Wrzucić dwa pozostałe składniki ( cukier + żelfix ) i gotować przez - 15min./100 st.  "Obroty wsteczne" /obr.3 "Obroty wsteczne" /obr.3
- 4. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić "do góry nogami". 
Porady
Ja użyłam słoików 'pulpetowych', bo mają szerszy otwór i łatwiej jest wlać tam masę z  "Blokada naczynia miksującego" .
"Blokada naczynia miksującego" .
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Przepyszny! Doskonała konsystencja i smak.
Własnie zrobiłam. Co za smak. PYCHA!!!!!! Mam jeszcze jedną dynię w ogrodzie. Będzie z niej DUŻO, DUŻO tego dżemiku.
Faktycznie bardzo dobry dżem, jadłam go u mojej przyjaciółki. Dodała jeszcze trochę cynamonu i goździków, więc przepis zmodyfikowany, ale może obie wersje są smaczne.
Nie mam pojęcia. Są wyższe i szersze od dzemowych słoików,ale niższe od takich,w których robi się np. pikle
Słoiki pulpetowe? A jaką mają pojemność?
Matko jakie to pyszne!!! 
 
Wczoraj zrobiłam jedną porcję na próbę, a dzisiaj lecę po pomarańcze i zabieram się do masowych zapasów.
Nie wierzyłam że dżem z dyni może być taki pyszny, nawet mój mały niejadek się nim zachwycił! Super, wielkie dzięki za przepis
do świeżych bułeczek z masełkiem i kakao - znakomite!!
samo zdrowie