Składniki
Ciasto drożdżowe
- 220 g mleka
 - 45 g świeżych drożdży
 - 90 g cukru
 - 510 g mąki pszennej
 - 70 g masła
 - 1 jajko kurze
 - 1/2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
 
Masa makowa
- 250 g maku
 - 1 budyń waniliowy
 - 30 g kaszy manny
 - 2 TM mleka
 - 70 g masła, (roztopione)
 - 2 jajka
 - 100 g rodzynek
 - 100 g bakalii
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić mleko, drożdże i cukier - wymieszać 2 min 30 s/37/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól - wyrabiać 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przełożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.W tym czasie zrobić masę: zmielić bakalie 10 sek/Turbo - wsypać do innego naczynia. W naczyniu miksującym zmielić mak 1 min/ obr.9. Dodać pozostałe składniki (prócz bakalii) i gotować 8 min / 90 / obr.4. Wsypać bakalie, wymieszć kopystką, przestudzić przed położeniem na ciasto.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolicy na duży prostokąt - przesmarować go masą, zwinąć jak roladę. Kroić krążki grubości ok. 1 cm i kłaść na blaszce. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Przygotowanie
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Witam! Zrobiłam ślimaczki i wg podpowiedzi Kasioliny dodałam cukier i miód - wyszły przepyszne. Jedno nadzienie zrobiłam rodzynki + skórka pomarańczowa, drugie rodzynki + orzechy włoskie. Masło dałam w kawałkach, nie roztopione i wszystko ok. POLECAM!!!!
Przepis na czasie
 dodałam do wypróbowania 
 Dziękuję za komentarze, ktore uwzględnię przy pieczeniu ślimaczków 
 Pozdrawiam 
 
zrobiłam je na niedzielę dla taty wielbiciela ciast z makiem. Dodałam do maku 75 g miodu i 75 g brązowego cukru..oczywiście napakowałam rownież orzechów i rodzynek. Rewelacja! Nawet przeciwnicy maku zachwalali. Padła sugestia, że można je zrobić np. mniej słodkie i polukrować.
Polecam!
Przepis bardzo fajny, jak dla mnie mało słodki mak (albo dodać cukier lub więcej bakalii). Ogólnie wszystkim smakowało.