Czas przygotowania
                                5min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                5min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 06/06/14
                    Składniki
- 4 żółtka
 - 150 g cukru
 - 200 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
 - 400 gpełnotłustego mleka
 - 50 g gorzkiego kakao
 - 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
 - 1 szczypta soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
 - Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.
 - Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.
 - Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        




                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Lody przepyszne. Robiłam też wersję z anyżem gwiazdkowatym i wyszły bardzo dobre.
Waniliowe pychaa,a czekoladowe są dla mnie zbyt czekoladowe, ale za tomój mąż się nimi zachwyca!
SUPER DOBRE
wyśmienite.
Lody są bardzo dobre
Lody są bardzo smaczne
w sam raz dla gości, którzy nagle wpadają do nam domu
bardzo prost wykonanie
pycha