 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
LODY CZEKOLADOWE
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 200 g śmietany, min. 30%
- 400 g pełnotłustego mleka
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8. 
- Dodać pozostałe składniki, gotować 8min/90'C/obr.2. Masę przelać do foremki (np.aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
- Zamrożoną masę włożyć na 15 min do lodówki, następnie pokroić na kawałki (około 4x4cm). 
- Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tę czynność z drugą połową lodów. Podawać w pucharkach lub wafelku, bezpośrednio po przygotowaniu. 
Porady
 Lody można udekorować mielonymi orzeszkami pistacjowymi, wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady, owocami, bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym lub owocowym 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
zrobiłam, jednak na koniec, po przełożeniu już do miseczek - były na tyle płynne, ze nie nadawały się do spożycia od razu, musiałam jeszcze dac na jakis czas do zamrazarki. W smaku- rewelacja 
            
Wyglada pysznie, dzisiaj robię i dam znać jak wyszły. na dziś szybki lody vege bananowe z masłemorzechowym musz zspokoić nasze słodkie pragnienia dzieki za prepis
 dzieki za prepis
            
pyszne
"Ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6" tzn. ze podczas ubijania dodatkowo przez otwór w pokrywie mieszamy kopystką po ściankach naczynia żeby wszystko było dobrze wymieszane.
Zamiast słowa 'ubijać' użyłabym 'wymieszać kopystką'. Czyli w trakcie miksowania zmrożonych lodów mieszamy je kopystką.
A nie powinien być motylek, a nie kopystka do ubijania? Przepraszam za ilość pytań
Zwykłe mleko w kartonie, może być 3,5%, może być też 3,2% (ja właśnie takiego używam do lodów).
a mleko w proszku czy takie zwykłe w kartonie np 3,5%?
Właśnie zrobiłam. Pyszne na ciepło. Jedynie po gotowaniu musiałam jeszcze miksować chwilę bo były grudki kakao. Dodałam też mniej cukru, ale to oczywiście kwestia smaku Pozdrawiamy
 Pozdrawiamy