Czas przygotowania
                                2h 15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
 
opublikowany: 28/08/22
                            
                zmieniono dnia: 28/08/22
                    Składniki
gołąbki
- 8 liści kapusty włoskiej, dużych
 - 1700 gramów wody
 - 200 gramów ryżu długoziarnistego
 - 100 gramów cebuli, przekrojonej na pół
 - 2 ząbki czosnku
 - 80 gramów marchewki, pokrojonej na kawałki
 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
 - 30 gramów masła
 - 400 gramów mięsa wieprzowego, mielonego
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
 - 1 łyżeczki przyprawa, uniwersalna
 
sos kurkowy
- 100-120 gramów kurek, suszonych
 - 50 gramów masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
 - 60 gramów cebuli szalotki, przekrojonej na pół
 - 120 gramów białego wina, wytrawnego
 - 200 gramów bulionu drobiowego, płynnego
 - 125 gramów śmietany, 18% tłuszczu
 - 25 gramów mąki pszennej
 - 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Varoma - 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
 - Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
 - Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
 - Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
 - Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy kolejne cztery gołąbki końcami liści do dołu. Opróżnić naczynie mieksujące. - Do czystego naczynia miksującego wlać sos. Uruchomić Podgrzewanie
"Podgrzewanie" /60°C. Podawać gołąbki polane sosem. - Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę szalotkę, rumienić Wysokie Temp. Wysokie Temp. .
 - Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 3 min/Varoma/obr. 
"Mieszanie" . - Dodać bulion drobiowy, zmielone grzyby, śmietanę, mąkę, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie
"Zagęszczanie" /100°C. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać sos do osobnego naczynia. 
Gotowanie gołąbków
Podgrzewanie sosu
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze