 
                                            
                                     
                                     
                                    - TM 31
Składniki
ciasto
- 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min/  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto"  przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min "Ciasto"  przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min- wystudzic - na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka 
Porady
chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        


 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Chlebek świetny , wyszedł modelowo. Bardzo smaczny. Polecam 
            
Witam, a proszę o podpowiedź jak zrobić zakwas do chleba. Dziękuję
piecze sie i w domciu pachnie bosko
pewnie że tak Ilonko,wooooww 8 miesięcy mam nadzieję że ja tak wytrwam.Masz mocny zakwas myslę ze urośnie ładnie ale aktywny dokarmisz go oczywiście dzień wcześniej 
 
dzisiaj mam w planach upiec chlebek mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie
  mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie  , jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam
  , jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam 