Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/11/12
zmieniono dnia: 05/11/12

Składniki

zakwas pszenny

  • 70 g zakwasu żytniego (5-dniowego), -najlepiej starszego, mocniejszego
  • 210 g mąki pszennej, (zmielone ziarno pszenicy)
  • 210 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zakwasu
  1. Do zakwasu dodać 70 g mąki i 70 g letniej wody, dobrze wymieszać i odstawić na 5 godzin w ciepłe miejsce (25-28*C)

    2. Po tym czasie dodać 70g mąki pszennej i 70g letniej wody, wymieszać i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.

    3. Jeszcze raz dodać 70g mąki pszennej i 70g letniej wody, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny w temp pokojowej (ok.20*C)

    4. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do wyrabiania ciasta. Do wypieku chleba pszennego użyjemy 380g zakwasu a pozostałą część  należy włożyć do lodówki i wykorzystać przy następnym pieczeniu. Polecam chleb wg przepisu //www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-na-pszennym-zakwasie/447099

     

     

Porady

Żeby te drożdże zawarte w zakwasie mogły się rozwijać, trzeba go raz na tydzień dokarmić 1 łyżką mąki i 1 łyżką letniej wody. Jeżeli pieczemy chleb regularnie, to dokarmiamy go w dzień pieczenia 3 razy wg wskazówki podanej przy zakwasie żytnim, tylko zwiększamy ilość mąki i wody do 70g  //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakwas pszenny

Wydrukuj:

Komentarze