 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 03/12/14
                            
                zmieniono dnia: 23/08/17
                    Składniki
Chleb turecki
- 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 300 g ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do  "Blokada naczynia miksującego"  włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrobić 2 min./ "Blokada naczynia miksującego"  włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrobić 2 min./ "Ciasto" . "Ciasto" .- 2. Przełożyć do wąskiej blaszki (keksówki lub podłużnego prodiża). Można pozostawic do wyrośnięcia w temp. ok. 70*C. - 3. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
A to tak troche wyglada jak nasz Lódzki "żòlik" jak ktos z Lodzi robil to nie powie czy podobne.
Chlebek super bardzo polecam przepis
Pyszny, polecam 
            
Potwierdzam pozytywne opinie o tym chlebie, to jest coś pomiędzy pieczywem, do którego jestem przyzwyczajona, a wypiekiem słodkim - duży plus !
Wyprobowalam i rzeczywiście jest swietny. Ą jaki puszysty ładnie wyrośnięty. Super.
Swietnie smakuje letni z masłem ....palce lizać
wracam do niego co jakiś czas. Dzieciaki tez się zajadają .
dzisiaj też go upiekłam i wyszedł ...boski....
Chleb wyśmienity! piekłam go już kilka razy,,
Wspaniały chlebek. Mojej rodzinie mega smakuje. Po upieczeniu znika w mig
Pyszny