Czas przygotowania
                                1h 45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     osoba/osoby 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 02/01/17
                            
                zmieniono dnia: 02/01/17
                    Składniki
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i miodem
- 400 g mąki pszennej typ 750
 - 150 g mąki żytniej typ 720
 - 120 g płatków owsianych
 - 250 ml wody
 - 125 ml mleka
 - 2 łyżki płynnego miodu
 - 1 łyżka miękkiego masła
 - opakowanie suchych drożdży
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mleko podgrzewamy z wodą i masłem (3min/40°C/obr.2). Dodajemy pzoostałe składniki i całość wyrabiamy (3min/
"Ciasto" ). Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i nabrać “puszystości&rdquo
. - Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto w dłoniach, formujemy okrągły bochenek (lub inny kształt w zależności od blaszki) i wkładamy go do formy wysmarowanej grubo tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
 - Wyrośnięty chlebek smarujemy delikatnie mlekiem (można też posypać płatkami owsianymi) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C (góra-dół*). Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 210°C i pieczemy chleb jeszcze 20 minut aż skórka będzie rumiana. Po upieczeniu chlebek wyciągamy z blaszki i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
 
Porady
* można też piec z termoobiegiem, ale wtedy należy obniżyć temperaturę o 20°C[/i]
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze