Czas przygotowania
                                10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
Chleb
- 50 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 500 g wody letniej, do sprawdzenia z mniejszą ilością wody np 350g
 - 250 g mąki pszennej
 - 250 g mąki żytniej razowej
 - 40 g otrębów i płatków owisanych, ja miałam pszenne i żytnie
 - 50 g pestek dyni
 - 10 g siemienia lnianego
 - 1 łyżeczka soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do TM wkładamy drożdże, cukier oraz wlewamy wodę. Podgrzewamy do 37° C/ 2 min 30s/ obr. 1.
 - Dodajemy pozostałe składniki i wyramiaby 3min _ funkcja kłosJ
 - Naczynie z ciastem przykrywamy miarką do wyrośnięcia, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
 - Pieczemy ok. 40-50 min.
 - Z przepisu wychodzi 1 bochenek. Pestki dyni można zastąpić pestkami słonecznika.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
i ja musze sprobowac
Zrobiłam zgodnie z radą z 350g wody i wyszedł super, na razie to mój ulubiony chlebek, dzięki za przepis
  
tak pestki dyni
 jeśli chodzi o wodę to może masz rację, chciaż ostatnio gdy piekłam chleb tylko z mąki pszennej nie opadł mi _ ale mąka żytnia jest troche cięższa. w każdym razie następnym razem upiekę z mniejsz ailością wody. Dziękuję za uwagę. 
Elu -chyba dlatego chleb "się zapadł".
Dorota, czy w tym przepisie nie ma błędu? Sprawdź proszę ilość mąki i wody
  Bo z moich doświadczeń wynika, że wody musi być mniej wagawo niż mąki a w tym przepisie jest po równo??? Może zamiast 500 g wody trzeba dać 350g?
Szukałam dyni w składnikach, myślałam o purre
  a tu chodzi o pestki dyni