

Składniki
Chleb na pszennym zakwasie
- 380 g zakwasu pszennego
- 250 g mąki pszennej, -zmielonej pszenicy
- 200 g mąki pszennej typ 550
- ok. 210g letniej wody
- 15 g soli
- 30 g otrębów pszennych
- 30-40 g ziaren -dyni, słonecznika, siemienia
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. /
2.
Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie znów wyrabić 2-3 minuty /
3.
Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)
4.
Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )
5.
Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę
6.
Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.
Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę
chleba
Porady
Mąkę pszenną ze zmielonego ziarna pszenicy możemy zastąpić mąką orkiszową ( najlepiej zmielone ziarno orkiszu)
Jeżeli zakwas jest młody to możemy dodać 10 g drożdży a połowę wody zastąpić letnim kefirem.
Przepis na zakwas pszenny: //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-pszenny/447089
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dora, gratuluję wypieku , też lubię eksperymentować z dodatkami i często to robię -przepis jest wersją podstawową
Cieszę się, że chlebek wszystkim smakował i pozdrawiam
Super chlebek,upiekłam wczoraj z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju,na sniadanie zostały tylko okruszki!
Agnieszko, kupuję ziarno pszenicy na targu i często kupuję tam też mąkę (z młyna Stoisław; mąka chlebowa, typ 750, cena 1,5zł za 1kg). Ale jak akurat ta mąka u pana na targu się skończy to kupuję mąką w Biedronce typ 550.
jakiej mąki pszennej najlepiej używać?
Elu dziękuję za przepis, pierwszy raz w życiu upiekłam chlebek na zakwasie i wyszedł pyszny, często go robię i moja rodzinka jest zachwycona

Chlebek rewelacyjnie pyszny

jeszcze nie zjedzony, ale wyszedł bardzo smaczny. chyba bardziej mi smakuje niż żytni bo nie ma tego posmaku kwasu.
Lidio, BRAAAWOOOO!!!!
Super chlebki, pięknie wyglądają
Bardzo się cieszę, że tak wspaniale wyszedł ten chlebek.
A jak smakował???
a tak wyszedł mój chlebek
[[wysiwyg_imageupload:126:]]