Składniki
- 100 g mąki krupczatki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki
150 g mąki żytniej
450 g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
50 ml mleka300 ml zakwasu
100 ml maślanki kwaśnej lub kefiru
50 ml oleju
1 plaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka czubata soli
Zakwas0,5 l wody Szklanka mąki żytniejMąkę zalać wodą. Po 3 dobach wrzucić parę łusek zewnętrznych z czosnku.Pozostawić na 5-7 dni Jak weźmiemy 3MT dołożyć łyżkę mąki żytniej i szklankę wody i 5 łusek czosnku.Usuwamy stare łuski. Sposób przygotowania1. Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże ,łyżeczkę cukru, łyżkę maki pszennej podgrzać 1 min/37°C/obr. 2. pozostawić na 5 min
2.
"Blokada naczynia miksującego" Dodać wszystkie składniki (najpierw sypkie potem płynne) ,wyrobić 3 min/ 
"Ciasto" .3. Blachę posypać mąką żytnią
4. Uformować bochenek, naciąć posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na min 6 godzin.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 100°C przez 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i
piec przez 40 min. Pozostawić w piekarniku 10min i wyjąć, spryskać wodą za pomocą spryskiwacza
pozostawić do ostygnięcia.
 
chleba
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pierwsza część przepisu napisana w stylu wypowiedzi Wałęsy z lat 90-tych. Przydałby się tłumacz albo przeredagowanie. Jestem fanem chlebów na zakwasie. Do tej pory nie trafiłem na przepis, który by mnie zadowolił. Szukam i eksperymentuję dalej.