3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tapenade


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • 50 g filetów z anchois, solonych, konserwowych
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g oliwek czarnych, bez pestek
  • 100 g kaparów, w occie
  • 2 gałązki tymianku, tylko liście, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 30 g soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • pieprz, świeżo zmielony, do smaku
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    3. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek, wymieszać 1 min/obr. 4.
    4. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić 1 min/obr. 4. W tym czasie przez pokrywę naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis dodaję do

    Zgłoszony przez Tynka na stycznia 31, 2013 at 13:25.

    Przepis dodaję do wypróbowania, ponieważ już jadłam tą pastę i była b. smaczna, zwłaszcza z małymi sucharami z Biedronki. Oczywiście to wszystko kwestia gustu kulinarnego tmrc_emoticons.)

    Tynka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze