3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Smalec z pieczarkami lub jabłkami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Smalec z pieczarkami lub jabłkami

  • 300 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g słoniny pokrojonej na kawałki
  • 250 g pieczarek (lub 250 g jabłek
  • 1 kostka bulionu drobiowego wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    smalec:
  1. do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s / obr. 6; przełożyć do innego naczynia

    2. do naczynia włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7s. / obr.7

    3. dodać pieczarki lub jabłka, rozdrobnić 7s. / obr.3 poddusić 7 min / Varoma / obr.wsteczne 1; przełożyć do innego naczynia

    4. do naczynia włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15s. / obr.10 i topić 12 min / Varoma / obr.2

    zmiksować 5-15 s / obr.10, dodać boczek i dalej topić 10 min / Varoma / obr.2

    6. po 5 minutach dodać pieczarki lub jabłka, kostkę, pieprz i sól

    7. przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami

10
11

Porady

Do wersji z jabłkami można dodać w punkcie 6 łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej

Zamiast pieczarek lub jabłek można dodać suszone śliwki -najlepsze są wędzone (z bazarku) a nie słodkie kalifornijskie (z marketu)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz