thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
6min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

NA PESTO

  • 100 g Rukoli grubo posiekanej
  • 90-100 g oliwy z oliwek ( w zależności jaką konsystencje preferujemy )
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu ( w kawałku lub startego )
  • 50 g orzeszków pinii lub migdałów bez skórki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PESTO
  1. Do naczynia miksującego wrzucić czosnek i rozdrobnić – 3sek. / obr.8

  2. Dodać parmezan, orzeszki pinii lub migdały, rukole  - rozdrobnić  6 sek. / obr.8

    Wszystko ze ścianek zgarnąć kopystką .

  3. Dodać oliwę ,pieprz, sól i wymieszać – 20 sek. / obr.3

     

  4. GOTOWE !

Porady

1. Pesto można podawać z Gnocchi lub ulubionym makaronem posypane parmezanem.

[[wysiwyg_imageupload:1838:]]

 

 

[[wysiwyg_imageupload:1837:]]

 

 

 

 

 

 

 

Rukola ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat, coraz częściej gości na naszych stołach, choć jeszcze jest mało popularna. Pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce.

Powód 1

Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów

Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniom.

Powód 2

Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność

Tą właściwość Rudola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany , które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniny uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory i zwyrodnienia plamki żółtej.

 Powód 3

Jest niskokaloryczna i lekkostrawna

Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) i jest bogata w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Ponadto ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych, dlatego warto dodawać ją do mięs i tłustych posiłków.

Powód 4

Ma działanie bakteriobójcze

Liście rukoli zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te są również odpowiedzialne za ostrawy smak rośliny.

 Powód 5

Jest smaczna i wszechstronna

Rukola ceniona jest za bogaty smak i aromat, może być spożywana zarówno na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem nadaje się do wszelkich sałatek, surówek, mozzarelli, twarogu, kanapek, sosów, zup, makaronów. W komponowaniu jej z innymi dodatkami możemy popuścić wodzę fantazji – smakosze uważają jednak, że Rukola najlepiej smakuje z innymi sałatami, pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PESTO Z RUKOLI

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 19, 2017 at 10:18

    Agnieszeczka super, że smakowało Lol
    Dziękuję bardzo za komentarz Lol

  • czerwca 20, 2017 at 13:52

    Bardzo dobre!!!

  • listopada 12, 2013 at 17:53

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19">Ja też dziękuje Grażynko ! Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Jeżeli lubisz specyficzny gorzkawy smak rukoli to pesto powinno Ci smakować Ja jem rukoloe ze względu na jej walory zdrowotne. tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

  • listopada 12, 2013 at 15:18
    5.0

    Love Moniczko,kupiłam dzisiaj rukole w Lidlu i zrobię pesto Love Dziękuję za obszerny komentarz Love Pozdrawiam Love

Are you sure to delete this comment ?