3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pesto - jarmuż (wege & bezglutenowy)


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Pesto

  • 2 łyżki płatków drożdzowych, ew. twardego sera żółtego wegańskiego lub zwykłego
  • szczypta soli i pieprzu, do smaku
  • 50 g Migdałów
  • 1/2 słoiki ok. 70 g suszonych pomidorów, wraz z olejem z nich
  • 2 ząbki CZOSNKU MAŁE, lub wedle uznania
  • 500 g jarmużu, lub trochę mniej
  • dobra oliwa/olej do nadania właściwej konsystencji
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Jarmuż oddzieliść od twardych części. Umyć. Blanszować: wlożyć doClosed lid, zalać wrzątkiem i przez ok 1,5 min mieszać obroty 2. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Odcisnąć wodę.

    W Closed lid zemleć czosnek z migdałami ok 20 sek. obr.7. Dodać pozostałe skladniki. Wszystko miksować ok 3-5 min obr.7-10 do uzyskania właściwej konsystencji. Jeżeli ma być bezglutenowe, nie dodawać platków drożdżowych - zamiast tego użyć żóltego sera. Gdy pesto jest za suche należy dodawać oliwę/olej do wlaściwej konsystencji. W czasie mieszania trzeba dość często zbierać kopystką ze ścianek Closed lid, bo masa się osadza i noże nie sięgają. Przełożyć do słoików.

    Pesto może być przechowywane w lodówce do 7 dni, aby nie pleśniało należy wierzchnią warstwę w słoiku zalać nie dużą ilością oliwy.

    Pesto nadaje się do kanpaek, makaranów i w zasadzie do czego tylko zechcemy na wytrawnie.

    p.s. dla siebie preferuję bez czosnku, więc ten też opcjonalnietmrc_emoticons.;)

    Smacznego!tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pesto smaczne, ale jest z nim

    Zgłoszony przez Johasia123 na września 5, 2016 at 12:18.

    Pesto smaczne, ale jest z nim trochę roboty, zwłaszcza podczas mieszania. Miałam problem z konsystencją. Pozdrawiam!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowało i

    Zgłoszony przez MartikaC. na listopada 4, 2015 at 19:24.

    Cieszę się, że smakowało i przypasowało - pozdrowionka!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne pesto. W

    Zgłoszony przez Agary na sierpnia 28, 2015 at 16:52.

    Bardzo smaczne pesto. W przepisie zabrakło mi informacji, jak mocno odcisnac zblanszowany jarmuż.  Odcisnęłam dość mocno i w efeckie musiałam dolac sporo oliwy. Pasta i tak wyszła sucha, miałam problem z miksowaniem jej już na obrotach 6. Kolejnym razem dodam więcej czosnku i nie będę mocno odciskac jarmuzu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pesto przepyszne. Wczoraj

    Zgłoszony przez Sroczka Jeden na czerwca 7, 2015 at 23:39.

    Pesto przepyszne. Wczoraj jadłam.  Przygotowane przez annack. Zamiast migdałów pestki słonecznika. Przepis rewelacyjny. Muszę jutro zrobić.  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marika, pesto mistrzowskie,

    Zgłoszony przez annack na kwietnia 27, 2015 at 09:00.

    Marika, pesto mistrzowskie, bardzo dziękuje za przepis. Wczoraj zrobiłam na Kuchnie Bezglutenową i wszystkim baaardzo smakowało. https://www.facebook.com/mamthermomix/posts/483439805136864:0

    Uwielbiam jarmuż  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze