3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy: do chleba i do makaronu


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

sos do makaronu

  • 150 g mleczka kokosowego
  • 200 g pasty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

pastę ze szpinaku i ciecierzycy

  • ew. 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)
  • 45 g oleju / oliwy
  • 70 g cebuli -1 średnia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku mrożonego, lub podwójną ilość świeżych liści
  • 180 g ciecierzycy
5

Przygotowanie

    sos do makaronu:
  1.     * 200 g pasty umieścić w naczyniu

    *.dodać  mleko kokosowe, lub inne roślinne (ew. bulion warzywny)

    *.dodać pieprz ziołowy i  szczyptę soli

    *podgrzewać 5 min / 50*C / obr.2

    *podawać ze świeżo ugotowanym makaronem z dodatkiem surówki lub warzyw gotowanych na parze.

  2. pasty ze szpinaku i ciecierzycy
  3. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać,

    2.Ciecierzycę przełożyć do koszyczka, wstawić do naczynia, dodać 1200 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.1, koszyczek wyjąć, wodę wylać

    3.do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek i posiekać 5 s. / obr.5

    4.dodać oliwę i dusić 5 min / Varoma / obr.1,5

    5.dodać szpinak (ja dodałam mrożony) i dusić 3 min / Varoma / obr. 1,5

     

    6.dodać ugotowaną ciecierzycę i resztę składników i miksować na jednolitą pastę 30-45 s. /obr.9

    7.pastę przełożyć do pojemnika, wystudzić

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis wyszukała moja koleżanka na jakimś blogu kulinarnym, niestety nie pamięta na jakim, więc nie mogę wpisać autora tmrc_emoticons.( Dostosowałam przepis do Thermomixa i dodałam trochę przypraw, żeby nie było mdłe tmrc_emoticons.)

Pastę warto wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły, używać jako pasty do chleba. Przechowywać w zamykanym pojemniku,  w lodówce. Smacznego!

Zaskoczył mnie smak tej pasty, tzn jest wyjątkowo smaczna tmrc_emoticons.) Smakowała nawet tym, którzy preferują mięsko tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Jestem ciekawa waszych opinii.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pasta super! Ale następnym

    Zgłoszony przez KarinaB na lipca 24, 2015 at 00:07.

    Pasta super! Ale następnym razem dodam więcej przypraw i czosnku. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, przepraszam bo

    Zgłoszony przez ElaK na września 19, 2013 at 12:45.

    Grażynko, przepraszam bo jakoś umknęło mi Twoje pytanie i do tej pory na nie nie odpowiedziałam  tmrc_emoticons.~  Ciecierzyca, jest  powszechnie zwana cieciorką chociaż to podobno nie do końca to samo  tmrc_emoticons.)  Inna nazwa to groch włoski  tmrc_emoticons.)  Robiłaś już? U nas to dosyć częsty dodatek, polecam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis,

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2013 at 19:18.

    Bardzo ciekawy przepis, dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :love:  Elu, czy ciecierzyca

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na czerwca 22, 2013 at 22:12.

    Love  Elu, czy ciecierzyca inaczej jest zwana ciociorką???? (ciciorke dodaję do zupy fasolowej i grochówki) przepis dodałam do wypróbowania Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście wygląda

    Zgłoszony przez smoczek na czerwca 6, 2013 at 19:32.

    Rzeczywiście wygląda zachęcająco. Ja również nie  miałam do czynienia  z ciecierzycą , a widziałam ją wielokrotnie w sklepie. Musze wypróbować! Dodaję więc do  czekających  w kolejce.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Elu szpinak uwielbiam i

    Zgłoszony przez monika6500 na czerwca 6, 2013 at 14:29.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Elu szpinak uwielbiam i często go robię,natomiast z ciecieżycą nie miałam do czynienia - daje do wypróbowania, bo szpinak z makaronem jest pycha tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wyprobowania ma piekny

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 6, 2013 at 12:24.

    Do wyprobowania tmrc_emoticons.D ma piekny kolor i napewno jest smaczna Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - dziękuję :bigsmile: 

    Zgłoszony przez kokolidek na czerwca 6, 2013 at 12:20.

    Elu - dziękuję Big Smile  Wypróbuję i dam znać. Jak widać można do chleba i do makaronu używać węglowodanów Big Smile 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze