Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 18/03/15
zmieniono dnia: 02/09/17

Składniki

na musztardę - domową musztardę

  • 80 ml wody
  • 60 ml octu ryżowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g ziaren gorczycy białej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    domowej musztardy




  1. Gorczycę wsypać do TM, miksować 2 minuty poz. 10







    następnie przy użyciu kopystki, zgarnąć proszek na dno i dodać resztę składników, miksować 1 min. poz. 7







    Musztarde przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce /z podanych składników otrzymałam 2 "małe"słoiczki.

Porady

Dzień przed przyrządzeniem musztardy, gorczycę włożyć do lodówki / zimne ziarna lepiej się rozmiksują/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Musztarda - z miodem

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 27, 2017 at 15:05

    Można dodać więcej miodu dla złagodzenia ostrego smaku, jednak rzeczywiście dla dzieci wydaje sie za ostra.
    Po pewnym okresie przechowywania musztarda traci trochę swojej "mocy", wszystko zależy od preferencji smakowych - u mnie wszyscy lubia takie ostre potrawy.

  • kwietnia 9, 2017 at 13:31

    Musztarda pyszna tylko strasznie ostra... Idzie ją jakoś złagodzić? Smak i konsystencję ma wyśmienitą ale zdecydowanie za ostra.. dla dzieci kompletnie się nie nadaje.

  • lipca 9, 2015 at 13:29

    Z przepisu "wychodzi" 3 małe słoiczki musztardy.

    Po zrobieniu przechowywałam w lodówce /bez pasteryzacji/ prze ok. 3 miesiące i nic się z nią nie stało i muszę stwierdzić że im później to była coraz lepsza. Pracy przy niej jest tak mało,że uważam że nie ma co robić dużych zapasów.

  • lipca 7, 2015 at 10:21

    Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobic zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?

  • kwietnia 4, 2015 at 21:22

    Witam, jak długo mżna przechowywać musztardę?

     

Are you sure to delete this comment ?