3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Masło orzechowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Masło orzechowe:

  • 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • 380 gramów orzeszków ziemnych bez soli, np. Felix
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. Krok 1 - należy wybrać dobrej jakości orzeszki ziemne. Dobrej jakości dla mnie oznacza bez oleju palmowego, bez soli, bez żadnych dodatków np. orzeszki ziemne prażone bez soli Felix. 

    Krok 2 - orzeszki wsypać do Thermomixa, dodać łyżeczkę soli himalajskiej, miksować 30 sekund obroty 10, następnie otworzyć TM, zgarnąć ze ścianek powstałą masę, miksować z użyciem kopystki do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie ok minuty). 

    Krok 3 - sprawdźcie czy odpowiada Wam konsystencja i smak, w razie potrzeby dodajcie jeszcze trochę soli lub oleju jeżeli masło jest za mało słone lub zbyt gęste.

    Jak widzicie nie robię masła orzechowego tak jak jest w większości przepisów - z orzeszków solonych, bo staram się unikać oleju palmowego. Masło orzechowe wykorzystuję do różnych przepisów np. do znanych Wam już batonów owsianych, do daktyli nadziewanych masłem orzechowym zatopionych w czekoladzie i wielu innych. Masło przechowuję poza lodówką do 10 dni.

  2. //www.facebook.com/przystanekm/

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis ciekawy, ale ja wykonałem masło...

    Zgłoszony przez pokon na marca 20, 2020 at 16:19.

    Przepis ciekawy, ale ja wykonałem masło orzechowe bez dodatku soli. Ja dodałem 500g orzeszków ziemnych smażonych i solonych, 500g orzeszków prażonych i 25g oliwy z oliwek - masło super, z drobinkami nieprzemielonych orzeszków. Palce lizać Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne maso w mojej wersji do orzeszkoacutew...

    Zgłoszony przez ewaja na kwietnia 23, 2017 at 18:08.

    Fajne masło tmrc_emoticons.) w mojej wersji do orzeszków dodałam 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju kokosowego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze