Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
16min
Czas całkowity
16min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ser gorngonzola, liście szpinaku, śmietana kremówka 36% UHT, masło, przyprawa uniwersalna wykonana w TM, sól pieprz

  • 200 gramów ser gorgonzola, łagodny lub pikantny
  • 400 gramów liście szpinaku, świeże lub mrożone
  • 500 gramów śmietana kremówka 36%
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty przyprawy uniwersalnej TM
  • 1 szczypty soli i pieprzu do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kremowy sos z gorngonzoli ze szpinakiem
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć ser gorngonzola łagodny lub pikantny wedle uznania, rozdrobnić 4s/obr.8. Ser zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    2.Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę 36% UHT, dodać przyprawę uniwersalną, masło, sól, pieprz, wymieszać 3s./obr.3, następnie gotować 5min./100 C/obr.2.

    3.Dodać liście szpinaku, gotować 10min./100 C/ /obr.2.

     

Porady

Podawać w koszyczkach upieczonych z ciasta francuskiego lub jako sos do mięsa i makaronu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kremowy sos z gorngonzoli ze szpinakiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?