3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta szpinakowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • Proszę podać składniki według następującego wzoru:
  • 300 g szpinaku, (mrożonego) lub 500 g świeżego
  • 80 g sera pleśniowego, z niebieską pleśnią(raczej ostrego w smaku)
  • 2 ząbki czosnku, (małe lub 1 duży)
  • sól pieprz
  • płatki migdałowe
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. wysmarować formę masłem i oprószyć mąką, położyć ciasto i wgnieść je dokładnie na ranty, najłatwiej obciąć nadmiar ciasta wystającego z formy  za pomocą wałka "przejeżdżamy" po krawędzi. nadmiar. Ciasto oczywiście można zrobić samemu, ta wersja jest szybką wersją gdy goście nas zaskoczą.

    2. Do naczynia wrzucić czosnek na wirujące ostrza - kilka sekund poz 4, wyjąć czosnek do z TM

    3.  Do TM włożyć szpinak (świeży lekko zmiksować) ustawić temperaturę ok 70C poz 3 ok 7 min (świeży ok 3-4), w zależności od użytego szpinaku czas gotowania może się trochę wydłużyć - aż szpinak się rozmrozi.

    4. Dodać ser czosnek pół łyżeczki soli i pieprz (najlepiej świeżo mielony), 2 min T 80 C czas 2 min

    5. Wyłożyć  masę na  ciasto, posypać płatkami migdałów

    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200C  piec ok 30 min (z termoobiegiem krócej, ja podczas pieczenia zmieniam kolejność grzania - najpierw górna i dolna grzałka na koniec tylko spód -wierzch dość szybko się zarumienia)

    można podawać na ciepło i zimno

    Smacznego

    ps. Ja używam szpinaku mrożonego w liściach bo nie jestem fanką bardzo zmielonego, dlatego na tarcie także staram się by masa nie była bardzo mocno zmielona, ale można też bardziej rozdrobnić szpinak wtedy nadzienie jest bardziej jednorodne.

    Jeśli ser jest za mało wyrazisty to można dodać łyżkę zmielonego ostrego parmezanu

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Proste i smaczne  

    Zgłoszony przez akulu na sierpnia 24, 2014 at 21:52.

    Proste i smaczne tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz rację - wytestowałam z

    Zgłoszony przez anna_maria na marca 1, 2011 at 10:20.

    Masz rację - wytestowałam z czosnkiem - od 10 lat używałam TM21 więc mam pewne przyzwyczajenia  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zapraszamy do udziału w

    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 17, 2010 at 12:05.

    tmrc_emoticons.) zapraszamy do udziału w konkursie

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi bardzo smakowicie,

    Zgłoszony przez maks21 na grudnia 15, 2010 at 16:04.

    Brzmi bardzo smakowicie, chyba się skuszę... W TM31 nie trzeba niczego wrzucać na wirujące noże, nawet 1 ząbek czosnku świetnie sie rozdrobni - ja tak robie do sosu do pizzy.tmrc_emoticons.8)  

    Maks21

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi bardzo smakowicie,

    Zgłoszony przez maks21 na grudnia 15, 2010 at 16:04.

    Brzmi bardzo smakowicie, chyba się skuszę... W TM31 nie trzeba niczego wrzucać na wirujące noże, nawet 1 ząbek czosnku świetnie sie rozdrobni - ja tak robie do sosu do pizzy.tmrc_emoticons.8)  

    Maks21

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze