Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 gpszennej maki (polecem typ 55)
  • 1/3 opakowania suchych drozdzy
  • 100 ml oleju slonecznikowego
  • 125 ml cieplego, pelnego mleka
  • 100 g sera gruyere
  • 200 gkoziego, twardego sera
  • 50 g orzechow wloskich
  • 50 g rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temp 180°C.

    Rodzynki namocz w miseczce z ciepla woda.

    Kozi ser pokroj w drobna kostke (srednica ok. 0,5 cm), odstaw do lodowki

    Do naczynia miksujacego wloz orzechy, zmiel 1 s/obr.5, odstaw do innego naczynia.

    Do naczynia miksujacego wloz ser Gruyère, zmiel 8 s/obr.7, odstaw do innego naczynia.

    Odcedz rodzynki.

    Do naczynia miksujacego wloz jajka, make, drozdze, sol, pieprz, mleko, olej, wymieszaj 30 s/ obr.4.

    Po tym czasie dodaj Gruyère, wymieszaj 7 s/obr.4.

    Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj 5 s/obr.3.

    Dodaj kozi ser, wymieszaj 10 s/obr.1,5.

    Przeloz wszystko do formy dla keksow i piecz 45 minut.

    Nadaje sie swietnie jako przekaska do piwa lub innego alkoholu. SMACZNEGO!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Keks z kozim serem, rodzynkami i wloskimi orzechami

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 29, 2011 at 15:28

    Forma do keksu nie musi byc wysmarowana tluszczem...chyba ze ktos lubi tlusto tmrc_emoticons.D .

    Dodatki czyli kozi ser, rodzynki i orzechy wloskie mozna zastapic innymi, wedlug uznania, np. zeby zrobic keks z trzema gatunkami sera wystarczy dodac 100 g sera bleu d'Auvergne i 100 g sera mimolette. Albo wedzony losos i szczypiorek. Reszta skladnikow pozostaje taka sama.

    Szalejcie jak chcecie!

    Pozdrawiam!

Are you sure to delete this comment ?