3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem

  • 250 g wrzącej wody
  • 2 łyżki kawy
  • 50 g likieru Amaretto
  • 250 g biszkoptów lady fingers
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 750 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem
  1. 1. W 250 g wrzącej wody zaparz 2 łyżki kawy.
    2. Do ostudzonego naparu dodaj 50 g amaretto.
    3. Do naczynia miksującego wbij 5 jajek.
    4. Dodaj następnie 100 g cukru.
    5. Załóż motylek.
    6. Masę jajeczną podgrzewaj 2,5 min./70 st./obr.2
    7. Podgrzane jajka z cukrem ubij na kogel-mogel 5min./obr.4
    8. Masę jajeczną pozostaw w Blokada naczynia miksującego aby ostygła. Nie wyjmuj motylka.
    9. W międzyczasie ułóż w tortownicy/ formie pierwszą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów
    10. Do wystudzonej masy jajecznej dodaj cały ser mascarpone
    11. Połącz składniki: 2min./obr 3.5
    12. Na nasączoną warstwę biszkoptów nakładamy łyżką masę serowo-jajeczną tak, aby przykryć biszkopty.
    13. Układamy w ten sposób 3 warstwy.
    14. Na koniec posypujemy kakao.
    Smacznegotmrc_emoticons.))

    Tiramisu przechowujemy w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć.
W trakcie podgrzewania masy jajecznej w temp.70 w czasie 2,5 min.mamy pewność skutecznej sterylizacji. Taką masę można bezpiecznie jeść.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy