Załaduj zdjęcie
    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 01/09/17
                            
                zmieniono dnia: 01/09/17
                    Składniki
Cytryny w zalewie
- 9 cytryn
 - 500 g wody
 - 20 goździk
 - 800 gramy cukru
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Najpier przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na jakieś 20-30 minut. Po tym czasie dobrze szorujemy. Nastepnie płukamy obficie wodą.
 - Skórkę z trzech cytryn ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tylko żółtą część). Z obranych cytryn wyciskamy sok do pojemniczka, będzie on potrzebny w następnych krokach.
 - Pozostłe cytryny: Odcinamy "dupki", Kroimy na plasterki o oczyszczamy z pestek.
 - Słoiczki myjemy i wyparzamy.
 - Do 
"Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy cukier oraz skórkę z cytryny miksujemy 25s obroty 4 - Dodajemy wodę i goździki gotujemy 100°C oborty 1 czas 10 minut z założoną miarką
 - Dodajemy sok z cytryny i gotujemy 100°C 10 minut oborty 1 bez miarki (zalewa musi odparować)
 - Do każdego słoiczka wkładamy luźno cytryny i zalewamy zalewą. Zakręcamy na gorąco, pozostawiamy aż słoiki wystygną. Takie cytryny możemy przechowywac przez zimę. Idealne do herbaty.
 
Przygotowanie cytryn
Słoiki
Robienie zalewy
Układanie w słoikach
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze