3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka ze szparagami


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 1 awokado obrane
  • 1 sałata rukola lub inna
  • 3 jajka
  • 1 pęczek młodych cebulek z dymką
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Opłukane szparagi, bez zdrewianiałych końców wkładam do gotowania na parze. Do naczynia wlewam wody, nastawiam na 15-18 minut Varoma, obr. 2. Gotowe szparagi kroję wzdłuż na 2 częścii w razie potrzeby w poprzek na mniejsze kawałki. Do miski  włożyć sałatę lub rukolę, dodać obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado. Dodać szparagi, pokrojoną cebulkę i dymkę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine wymieszaną z 1/2 łyżki soku z cytryny.
    Przygotować 
    jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody i zagotować dodając 1 - 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny (opcjonalnie) oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody (wodę wcześniej zamieszać i utworzyć wir). Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Na gotowej sałatce położyć jajko, doprawić solą, pieprzem. W razie potrzeby polać dodatkową oliwą. Podawać z pieczywem, przed jedzeniem sałatkę można delikatnie przemieszać.

10
11

Porady

To już ostatni dzwonek na szparagi, kto chce spróbować, ten musi się śpieszyćtmrc_emoticons.)

Przepis zaczerpnięto ze strony: www.kwestiasmaku.pl


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz