3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czekoladowa modelina ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 200 g czekolady, (gorzkiej, mlecznej lub białej - im lepsza jakościowo tym lepiej)
  • 75 g miodu plynnego
5

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować 10s /obr. 8. Rozpuścić 2.30 s / 50 st. C / obr. 2 uważając aby się nam czekolada nie rozwarstwiła (można jeśli ktos woli rozpuścić również w kąpieli wodnej lub w mikrofali). Dodać miód i wymieszać obr. 2 / ok. 30 s. (tylko do połączenia składników).

    Gotową mieszankę wykładamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten "śliski" do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.

    Po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).

     

     

    Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku w plastikowym pojemniku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Uwielbiam takie ciekawostki

    Zgłoszony przez agnieszkalaura na września 9, 2015 at 16:50.

    Uwielbiam takie ciekawostki kulinarne a wykorzystał przy moich fortach.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Elu ;o) Dekoracja

    Zgłoszony przez anka25 na listopada 14, 2013 at 11:29.

    Dziękuję Elu ;o) Dekoracja piękna ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, modelina jest

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2013 at 23:56.

    Jadziu, modelina jest fantastyczna! Można z niej rzeczywiście lepić różne ciekawe dekoracje  Love  I wszystkie są jadalne  Party  Dziękuję za taki przepis. Co prawda moje róże nie są tak profesjonalne jak Twoje ale smaczne były bardzo  Big Smile  

    [[wysiwyg_imageupload:1832:]]

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 27, 2013 at 22:29.

    Grażyna Kamińska

    Jadziu, ale piękne te słodkości Big Smile Zdolna z Ciebie dziewczyna !!! tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Dziękuję Grażynko ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, ale piękne te

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 26, 2013 at 11:27.

    Jadziu, ale piękne te słodkości Big Smile Zdolna z Ciebie dziewczyna !!! tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał: Jadziu dzięki

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 26, 2013 at 10:14.

    ElaK

    Jadziu dzięki za przepis  tmrc_emoticons.) Twoje różyczki wyglądają tak pięknie, że chyba i ja zrobię masę, żeby się trochę pobawić  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Nawet jak nie wyjdzie, to zjem ze smakiem  tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.D   Big Smile  

    Modelina czekoladowa jest tak smaczna, że można ją spokojnie zajadac jak czekoladę ;o) Pochwal się Elu swoimi czekoladowymi dziełami ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu dzięki za przepis 

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 26, 2013 at 07:19.

    Jadziu dzięki za przepis  tmrc_emoticons.) Twoje różyczki wyglądają tak pięknie, że chyba i ja zrobię masę, żeby się trochę pobawić  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Nawet jak nie wyjdzie, to zjem ze smakiem  tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.D   Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Testuj... może odkryjesz nowe

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 26, 2013 at 00:22.

    Testuj... może odkryjesz nowe zdolności magi ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Sloneczko. Dziekuje za

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 25, 2013 at 21:06.

    Super Sloneczko. Dziekuje za przepis juz wpisuje w moj tajny zeszyt tmrc_emoticons.D buzka

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze