3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bagietka bezglutenowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowania drożdży suszonych 7g
  • 500 g ryżu białego długoziarnistego
  • 50 g gryki nieprażonej
  • 20 g siemienia lnianego
  • 400 g wody ciepłej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki soli himalajskiej
  • 3-4 kostki lodu
  • mak, sezam siemię lniane, czarnuszka, do dekoracji bagietek
5

Przygotowanie

    Bagietka bezglutenowa
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 250 g ryżu zemleć 1 min/obr. 10. Powstałą mąkę ryżowa przesypać do innego naczynia, odstawić. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością ryżu. 2. Do naczynia miksującego wsypać gryka, zemleć 35 s/obr. 10. Powstałą mąkę gryczaną przesypać do naczynia, w którym znajduje się mąka ryżowa, odstawić.3. Do naczyniami miksującego wsypać siemię lniane zemleć 20 s./obr. 10. Siemię lniane zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 100 g wody wymieszać przy pomocy kopystki. Pozostawić 15 min w naczeniu miksującym.4. Dodać mąkę ryżową, mąka gryczaną, mąkę kukurydzianą, drożdże suche, sok z cytryny, pozostałą wodę i sól, wymieszać przy pomocy koptyjskiej 1 min/obr. 5, następnie wyrobić 1 min. Powstałą masę pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min.5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Foremke do bagietki wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 6. Dłońmi zwilżonymi wodą podzielić ciasto na 3 części, uformować z każdej części bagietkę i ułożyć w foremce do bagietek. Bagietki udekorować wybranymi ziarnami, przykryć papierem do pieczenia i odstawić na 15 min. Po tym czasie wierzch każdej bagietki naciąć ukośnie nożem. Foremkę z bakietkami położyć na blachę piekarnika.7. Na najniższej szynie piekarnika umieścić blachę z wyłożonymi na niej kostkami lodu. Powyżej umieścić drugą blachę z foremką z bagietkami. 8. Piec 40-45 min (220°C). Po upieczeniu foremkę z bagietkami przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 9. Podawać z masłem, pastą, twarożkiem lub wybranym dodatkiem do pieczywa.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • SŁONEEEEE!!

    Zgłoszony przez Kwasia na września 12, 2017 at 09:06.

    SŁONEEEEE!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak jak przedmówcy, za duzo soli, i za...

    Zgłoszony przez Cathy.piet na marca 25, 2017 at 18:19.

    Tak jak przedmówcy, za duzo soli, i za mało cukru. Zrobiłam na próbę z cukrem i dałam asekuracyjne mniej soli. Masa wyszła dużo za gęsta. Zrobiłam bagietkę tylko z części przygotowanej masy, nie wyrosła ii tak jak przypuszczałam po upieczeniu i ostygnięciu twarda jak skała. Do reszty surowego ciasta dodałam trochę oleju i wody i zawartość upiekłam w keksówce. Zjadliwe ale szału nie ma. Trochę wyrosło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może odrobina cukru, by

    Zgłoszony przez madziak76 na stycznia 29, 2016 at 13:15.

    Może odrobina cukru, by wyrosło?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oj soli to chyba zdecydowanie

    Zgłoszony przez Doria na listopada 17, 2015 at 16:55.

    oj soli to chyba zdecydowanie za dużo zrobiłam według przepisu 2 łyżki chyba pomyłeczka 2 łyżeczki może byłoby dobrze nie wyrosły poza tym tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze