Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
100 g orzechów laskowych
- 1-2 łyżki mleka kokosowego
- 1-2 łyżki miodu, do smaku
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 100 gramów orzechów laskowych
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Orzechy podprażyć na suchej patelni ok. 5 minut. Uważać, żeby nie przypalić.
2. Jak trochę ostygną potrzeć orzechy w dłoniach, żeby usunąć trochę skórek (im mniej skórek tym łagodniejszy smak kremu) i wsypać do naczynia miskującego.
3. Zemleć orzechy 30s/obroty 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.
4. Dodać pozostałe składniki i wymieszać kolejne 30 s/obroty 8. W zasadzie krem jest gotowy. Ja ucieram jeszcze 30s/motylek/obr 4 dla lepszej konsystencji.
Zdrowa nutella
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ilość miodu można dobrać indywidualnie, podobnie z kakao. Jeśli macie ochotę na wegańską nutellę można zastąpić miód syropem klonowym, z agawy albo namoczonymi daktylami. Ja przechowuję mój krem w lodówce. Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepis mi się spodobał zrobiłam, nie miałam...
przepis mi się spodobał
zrobiłam, nie miałam mleka kokosoowego więc dodałam zwykłe (2 łyż) i olej kokosowy (1 łyż). Wyszło super. dodaję do ulubionych. Polecam