Składniki
1500 g
mleko
- 200 g ziaren soi
- woda do namoczenia ziaren
- 1,5 łyżki miodu, (opcja)
- 1,5 litry wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
-
6
13h 0min
Czas całkowity 12h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
Ziarna soi namoczyć w wodzie przez noc.
-
Namoczone ziarna odsączyć i kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do
dodać 500 g wody, zmiksować 2 min/obr.10.
-
Do
naczynia wlać pozostały 1 litr wody i zagotować 10 min/100*/obr.1
Zamiast miarki na pokrywie umieścić koszyczek
-
Po zagotowaniu studzić mieszając 10 min/obr.1
-
Ponownie gotować 10 min/100*/obr.2, zamiast miarki na pokrywie umieścić koszyczek
-
Przelać przez sito wyłożone gazą i odcisnąć masę
Porady
Masa powstała po odciśnięciu to okara.
Warto ją użyć do pasztetów i wypieków
Mleko doskonale nadaje się do deserów, płatków śniadaniowych, do słodkich i wytrawnych wypieków, do majonezów, masła wegańskiego, puddingu, budyniu. również jako napój.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz