3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleko sojowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1500 g

mleko

  • 200 g ziaren soi
  • woda do namoczenia ziaren
  • 1,5 łyżki miodu, (opcja)
  • 1,5 litry wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
  • 6
    13h 0min
    Czas całkowity 12h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Ziarna soi namoczyć w wodzie przez noc.

     

  2. Namoczone ziarna odsączyć i kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do Closed lid dodać 500 g wody, zmiksować 2 min/obr.10.

     

  3. Do Closed lid naczynia wlać pozostały 1 litr wody i zagotować 10 min/100*/obr.1

    Zamiast miarki na pokrywie umieścić koszyczek

     

  4. Po zagotowaniu studzić mieszając 10 min/obr.1

     

  5. Ponownie gotować 10 min/100*/obr.2, zamiast miarki na pokrywie umieścić koszyczek

     

  6. Przelać przez sito wyłożone gazą i odcisnąć masę

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Masa powstała po odciśnięciu to okara.

Warto ją użyć do pasztetów i wypieków 

Mleko doskonale nadaje się do deserów, płatków śniadaniowych, do słodkich i wytrawnych wypieków, do majonezów, masła wegańskiego, puddingu, budyniu. również jako napój.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy