3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miodówka cytrynowa


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 300 g soku z cytryny, ( ok 7 cytryn)
  • 350 g miodu
  • 350 g spirytusu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Cytryny umyć i wyparzyć. Każdą z osobna kulamy pod ręką aż zmięknie aby pestki oddzieliły się od miąższu.

    Po przekrojeniu cytryn na pół wyciskamy z nich sok na pokrywę TM zamkniętą MT tak aby pestki zostały na pokrywie a sok spływał do naczynia.

    Nie wyrzucamy skórek z cytryn, plecam wykorzystać je do innych przepisów, np. do miodówki żołądkowej, której przepis także umieściłem w przepisowni.

    Po wyciśnięciu całego soku z cytryn dodajemy miód. Nastawiamy 37 stopni C, 5 minut, obroty 2 w celu zorpuszczenia miodu w soku.

    Jeśli miód się jeszcze nie rozpusci to można przedłużyć czas lub podnieść temperaturę. Ja jednak nie polecam zwiększania temeratury powyżej 40 aby miód nie stracił swoich właściwości odżywczych.

    Całość przelewamy do słoika i uzupełniamy do pełna spirytusem.

    Słoik wielokorotnie mieszamy przewracając.

    Odstawiamy na 2 miesiące co pewien czas odwracająć słoik aby zawartość się wymieszała.

    Po dwóch miesiącach (nie mieszając pod koniec) zbieramy z wierzchu ewentualną pianę (nieczystości miąższu z cytryny) i przelewamy ze słoja do butelek. Można przecedzić przez gazę i odstawiamy jeszcze conajmniej na miesiąc w ciemne miejsce.

    Smaczego, albo raczej na zdrowie tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Za miesiąc zlewam malinówkę i

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na października 5, 2011 at 20:39.

    Za miesiąc zlewam malinówkę i pewnie pora na cytrynówkę.

    www.thermoprzepisy.pl


    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaczelam dzis robic miodowke,

    Zgłoszony przez pepel75 na października 5, 2011 at 12:59.

    Zaczelam dzis robic miodowke, ale mialam tylko 320 gr spirytusu. Maz mi kupil w polsce dwie buteleczki po 200ml , ale jak zwazylam bylo w kazdel po 160 gr ;(

    Ale mam nadzieje ze bedzie smakowalo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe przepisy dodaje do

    Zgłoszony przez maksiu na września 11, 2011 at 16:03.

    Ciekawe przepisy dodaje do ulubionych .Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    MAKSIU

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze