Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
JAJKA NA CHMURCE
- 4 jajka, białka oddzielamy od żółtek
- szczypta soli
- 30 g startego parmezanu
-
6
20min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st góra - dół.
Do "Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek.
Wlewamy białka , dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę 3 - 4 min/ obr 3.5.
Do ubitych białek dodajemy parmezan i delikatnie mieszamy , żeby piana nie opadła.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką białka formując kopczyki. ( ile białek tyle kopczyków)
W każdym kopczyku wgniatamy łyżką delikatnie dołeczki .
Pieczemy 7 min . Po tym czasie wyciągamy białka i delikatnie wkładamy żółtka. Pieczemy jeszcze 3 min.
Podajemy z ulubionymi warzywami i dodatkami .
SMACZNEGO
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można zrobić bez parmezanu jeżeli ktoś nie lubi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobiłam juz kilka razy - ser daję jaki mam pod...
Robiłam juz kilka razy - ser daję jaki mam pod ręką😊 do tego coś zielonego np.szczypiorek lub rucola ❤️
ciekawe dziś zapodam
ciekawe dziś zapodam
Dobre na śnidanko.
Dobre na śnidanko.
ciekawe, wypróbuję.
ciekawe, wypróbuję.