Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     litr/litra/litry/litrów 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Herbata imbirowo - cynamonowa
- 1500 gramów wody mineralnej, niegazowanej
 - 10 gramów korzenia imbiru, świeżego
 - 7 łyżek cukru trzcinowego, nierafinowego
 - 5 goździków
 - 1 laska cynamonu
 - 2-3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do 
"Blokada naczynia miksującego"  wlej 1500 gramów wody - Załóż koszyczek i wrzuć do niego:
Mocno rozgnieciony imbir
1 laskę cynamonu
5 goździków - Załóż miarkę na 
"Blokada naczynia miksującego" 
Gotuj: 8 min. / 100°C / obr. 1 - Do 
"Blokada naczynia miksującego"  dodaj 6 torebek herbaty Earl  Grey (np. Dilmah)
Gotuj: 3,5 min. / 90°C / obr.2 - Wyjmij torebki z herbatą
Wlej do
"Blokada naczynia miksującego"  2-3 łyżki świeżo wycisniętego soku z cytryny
Załóż miarkę na
"Blokada naczynia miksującego" 
Gotuj: 4 min. / 100 °C / obr. 2 
Porady
1.Pamiętaj aby torebek z herbatą nie gotować razem z sokiem z cytryny. Nieprzyswajalne aluminium z herbaty zmienia się w przyswajalny niezdrowy cytrynian glinu, który odkłada się w tkankach (podobno)
2. Podane ilości: cukru i cytryny są ilościami względnymi od smaku gotującego, mozna je zmieniać według swego gustu.
                        2. Podane ilości: cukru i cytryny są ilościami względnymi od smaku gotującego, mozna je zmieniać według swego gustu.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze