thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 12/23/13
zmieniono dnia: 04/29/22

Składniki

na likier

  • 150 gramów mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400-500 gramów gotowej masy krówkowej, (zaleznie od wielkości puszki)
  • 30 gramów gorącej wody
  • 200 gramów śmietanki 30 % lub 36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250-500 gramów Whisky ewentualnie czystej wódki, ( ilośc zależna od preferencji zawartości alkoholu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Whiskey, masę krówkową i cukier puder umieścić w naczyniu miksujacym i wymieszać 60 s./ obr.4 ( do uzyskania głdkiej konsystencji bez grudek)

  2. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości ( ok 30g) goracej wody.

  3. Nastawić thermomix na obr. 4 i stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie rozpuszczoną kawę, śmietankę oraz mleko zagęszczone - do połączenia składników.

  4. Tak przygotowany likier przelać do butelek i odstawić na 2-3 dni do przegryzienia.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi od 800 ml do 1 l likieru.

Osobiście preferuję mniejszą ilość alkoholu ok 300gramów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowy likier a'la Baileys

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?