Tu jesteś:
4
Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
mleko
- 120 g cukru brązowego, można mniej lub zastąpić zamiennikiem
- 1,5 litry wody, wrzącej
- 30 g kakao
- 80 g ryżu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu, (opcjonalnie)
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać 1500g wrzącej wody, dodać ryż (biały, brązowy) ugotować 30min /95*/
"Obroty wsteczne"
- Do
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy czekoladę (połamana na kawałki), kakao ciemne (np. DecoMorreno), cukier, ew. cynamon (jak ktoś lubi) i gotujemy 5min/95*/
"Obroty wsteczne"
- Miksujemy 2 min/obr. 2 stopniowo (!) zwiększamy do obr. 10
- Uzupełniamy wodą do max. pojemności TM i mieszamy 20 sek/obr. 4
- Można pić od razu jak gorącą czekoladę.
Nam najlepiej smakuje schłodzone w lodówce - ma wtedy taką kremowo-budyniową konsystencję.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeżeli nie chcecie, aby na gorących potrawach (budyń, kasza manna, kisiel, owsianka, itp) zrobił się Wam kożuszek, należy bezpośrednio na gorącej jeszcze powierzchni ułożyć folię spożywczą, a dopiero po wystygnięciu ją zdjąć
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMi to niestety smakuje rozwodniona czekolada, w...
Mi to niestety smakuje rozwodniona czekolada, w tym momencie trochę żałuję bo czekolada mogła pójść na budyń z abc... i tyle cukru tam nie sypie. Nie powtórzę przepisu
Robię z połowy porcji, bo sporo tego wychodzi i...
Robię z połowy porcji, bo sporo tego wychodzi i nie dolewam już wody. Szklankę piję na ciepło, a z reszty robię budyń z nasionami chia - i na drugi dzień jest extra deserek!
przepyszne, budyniowe, jedyna
przepyszne, budyniowe,
jedyna wada to za dużo wychodzi
Mleko czekoladowe dla mnie
Mleko czekoladowe dla mnie powinno być conajmniej z dodatkiem mleka - czy ktoś próbował zrobić je już z na bazie mleka zamiast wody? Albo pół na pół?
Bardzo dobre. Ja już nie
Bardzo dobre. Ja już nie dopełniałam wodą do pełnego naczynia bo ch7ba by wyszło za rzadkie. Nastepnym razem spróbuję z solą, żeby był wyraźniejszy smak a zimą z chilii
Zrobiłam prawie jak w
Zrobiłam prawie jak w przepisie, bo dałam trochę mniej czekolady a więcej kakao i kakao miałam z cukrem wiec dałam mniej cukru. Do smaku dodałam szczyptę soli himalajskiej i to podkręciło smak czekolady. Można zrobić modyfikację z bananem - też wyszło ekstra
Uważam, że to najprostrzy przepis na mleko czekoladowe