3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Waniliowa kaszka ryżowa


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

  • 10 g masło TM, opcjonalnie
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy TM
  • 700 g mleko, 3,2% lub 2%
  • 60 g ryż biały, długoziarnisty
  • 6
    3min
    Czas całkowity 3min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Mielenie ryżu
  1. Ryż wsypujemy do Closed lid, ustawiamy na 30s 10obr.

     

  2. Gotowanie

    Wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz opcjonalnie masło.

    Wkładamy motylek , zakładamy pokrywę i ustawiamy  98C, 2obr. i gotujemy 17 min z koszyczkiem do gotowania. 

    Po ugotowaniu, wyjmujemy motylek(koniecznie). 

    zamykamy , ustawiamy na 5s. 7obr.

    Kaszkę wlewamy do miseczek i podajemy swoim pociechom lub pochałaniamy sami tmrc_emoticons.;)

  3.  

    Dodatkowo można dodać trochę ulubionego dżemu lub soku.

     

    Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszna, moje dzieci uwielbiają szczególnie z...

    Zgłoszony przez B-beti na lipca 26, 2018 at 10:08.

    Pyszna, moje dzieci uwielbiają tmrc_emoticons.;-) szczególnie z sokiem malinowym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam -przepyszna !

    Zgłoszony przez Nika_Pij na lipca 12, 2018 at 07:08.

    robiłam -przepyszna !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mziela na stycznia 2, 2017 at 19:52.



    Troszkę podrasowana, ja widać na zdjęciu.... to mój smak z dzieciństwa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ela1984 napisał:...

    Zgłoszony przez dlugoszp na listopada 26, 2016 at 10:04.

    Ela1984 napisał:
    Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru. Dzieci objadały się razem ze mną tmrc_emoticons.-)


    Oczywiście. Dosładzamy wg uznania lub dodajemy dzem lub sok - co kto lubi tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bogna30 napisał:...

    Zgłoszony przez dlugoszp na listopada 26, 2016 at 10:02.

    Bogna30 napisał:
    robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra aczkolwiek bardzo gęsta. Taka ma być?? Na drugi dzień jest.jeszcze dobra czy juz nie da się jeść??




    Mi na drugi dzień kaszka robi się rzadka i niezbyt apetyczna.... nie polecam

    Jeżeli jest za gęsta proponuję parę sekund dłużej miksować na sam koniec, po wyjęciu motylków... konsystencja wtedy powinna być odpowiednia. Zawsze można dodać odrobinę przegotowanego mleka - ale miksowanie powinno załatwić sprawę tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra...

    Zgłoszony przez Bogna30 na listopada 16, 2016 at 20:35.

    robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra aczkolwiek bardzo gęsta. Taka ma być?? Na drugi dzień jest.jeszcze dobra czy juz nie da się jeść??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru....

    Zgłoszony przez Ela1984 na listopada 15, 2016 at 19:54.

    Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru. Dzieci objadały się razem ze mną tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze