Składniki
2 porcja/porcje/porcji
- 10 g masło TM, opcjonalnie
- 2 łyżeczki cukier waniliowy TM
- 700 g mleko, 3,2% lub 2%
- 60 g ryż biały, długoziarnisty
-
6
20min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Ryż wsypujemy do
"Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy na 30s 10obr.
Gotowanie
Wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz opcjonalnie masło.
Wkładamy motylek , zakładamy pokrywę i ustawiamy 98C, 2obr. i gotujemy 17 min z koszyczkiem do gotowania.
Po ugotowaniu, wyjmujemy motylek(koniecznie).
zamykamy , ustawiamy na 5s. 7obr.
Kaszkę wlewamy do miseczek i podajemy swoim pociechom lub pochałaniamy sami
Dodatkowo można dodać trochę ulubionego dżemu lub soku.
Smacznego.
Mielenie ryżu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepyszna! Jeśli zrobię z połowy ryżu to czas...
przepyszna! Jeśli zrobię z połowy ryżu to czas gotowania pozostaje taki sam? Moja córka celiaczka zachwycona, w końcu coś co zastąpi jej kasze manną.
Pyszna, moje dzieci uwielbiają szczególnie z...
Pyszna, moje dzieci uwielbiają
szczególnie z sokiem malinowym
robiłam -przepyszna !
robiłam -przepyszna !
(Brak tematu)
Troszkę podrasowana, ja widać na zdjęciu.... to mój smak z dzieciństwa
Ela1984 napisał:...
Oczywiście. Dosładzamy wg uznania lub dodajemy dzem lub sok - co kto lubi
Bogna30 napisał:...
Mi na drugi dzień kaszka robi się rzadka i niezbyt apetyczna.... nie polecam
Jeżeli jest za gęsta proponuję parę sekund dłużej miksować na sam koniec, po wyjęciu motylków... konsystencja wtedy powinna być odpowiednia. Zawsze można dodać odrobinę przegotowanego mleka - ale miksowanie powinno załatwić sprawę
robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra...
robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra aczkolwiek bardzo gęsta. Taka ma być?? Na drugi dzień jest.jeszcze dobra czy juz nie da się jeść??
Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru....
Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru. Dzieci objadały się razem ze mną