3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

  • 100 g ryżu
  • 500 g jabłek
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 5 g cukru waniliowego, ok. 1 łyżeczki
  • 10 g cukru, ok. 2 łyżeczek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
  1. 1/ Ugotować ryż w koszyczku. Do naczynia miksującego wlać 1 litr lekko osolonej wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie zapiekany. Umyć Blokada naczynia miksującego

    2/ Jabłka obrać, pokroić na kawałki (ćwiartki). Umieścić w Blokada naczynia miksującego i rozdrobnić 5 s./obr. 5. z użyciem kopystki. Jabłka wyłożyć na ryż i posypać cynamonem. Umyć Blokada naczynia miksującego

    3/ Do Blokada naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać 15 s./obr. 5-6. Wyłożyć na warstwę jabłek.

    4/ Zapiekać przez ok. 1 godz. w temperaturze 180˚ do uzyskania złocistej powierzchni na warstwie śmietanowej.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Do zapiekania potrawy z takiej ilości składników należy użyć małej formy (np. keksówki). Do śmietany można przed wymieszaniem dodać też trochę twarogu. Dla uzyskania bardziej lub mniej słodkiego smaku należy regulować ilości dodanego cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy