
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 26/11/21
zmieniono dnia: 26/11/21
Składniki
Makaron ryżowy ze szpinakiem i tofu (bezglutenowe, wegańskie)
- 20-25 g ząbka czosnku (6szt.)
- 15 g oliwy z oliwek extra vergine
- 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free
- 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki
- 150g g liści szpinaku, świeżych
- 25 g niekatywnych płatków drożdżowych
- 1,5 łyżeczki czarnej soli kala namak, płaska łyżeczka
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g bloku Epic Mature, Cheddar Flavour (Vio Life)
- 400 g makaronu ryżowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dużej szklanej miski i odstawić.
- Czosnek 20-25 g ząbka czosnku (6szt.) obrać, wrzucić do termomiksa, wlać 15 g oliwy z oliwek extra vergine i rozdrobnić.10 s/obr. 5
- Osunąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego przy użyciu kopystki, po czym uruchomić maksymalne grzanie na około 9 minut w celu delikatnego sprażenia czosnku. Z pewnością wyczujesz ten aromatyczny zapach. .9 min/Varoma/obr. 0.5
- Po uprażeniu czosnku dodać 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free i rozdrobnić.40 s/obr. 4.5
- Zmniejszyć tempreraturę na około 40 stopni, dodać 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki i delikatnie podgrzać przez kilka minut. 4 min/40°C/obr. 2
- Na koniec dodać 150g g liści szpinaku, świeżych do naczynia miksującego i rozdrobnić. 30 s/obr. 6
- Gotowym sosem polać makaron i dobrze razem wymieszać. Podawać posypane serem lub suszonymi pomidorami. Smacznego!
Porady
Zwróć uwagęna skład mleka migdałowego!
Możesz użyć paczki gotowego do spożycia, umytego szpinaku.
Możesz użyć paczki gotowego do spożycia, umytego szpinaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wiosna
Lato
Jesień
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Danie główne
Drugie danie
Potrawa wegetariańska
Potrawa z makaronu
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze