3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makaron ryżowy ze szpinakiem i tofu (bezglutenowe, wegańskie)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Makaron ryżowy ze szpinakiem i tofu (bezglutenowe, wegańskie)

  • 20-25 g ząbka czosnku (6szt.)
  • 15 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free
  • 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki
  • 150g g liści szpinaku, świeżych
  • 25 g niekatywnych płatków drożdżowych
  • 1,5 łyżeczki czarnej soli kala namak, płaska łyżeczka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 g bloku Epic Mature, Cheddar Flavour (Vio Life)
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 6
    40min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dużej szklanej miski i odstawić.
  2. Czosnek 20-25 g ząbka czosnku (6szt.) obrać, wrzucić do termomiksa, wlać 15 g oliwy z oliwek extra vergine i rozdrobnić.10 s/obr. 5
  3. Osunąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego przy użyciu kopystki, po czym uruchomić maksymalne grzanie na około 9 minut w celu delikatnego sprażenia czosnku. Z pewnością wyczujesz ten aromatyczny zapach. .9 min/Varoma/obr. 0.5
  4. Po uprażeniu czosnku dodać 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free i rozdrobnić.40 s/obr. 4.5
  5. Zmniejszyć tempreraturę na około 40 stopni, dodać 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki i delikatnie podgrzać przez kilka minut. 4 min/40°C/obr. 2
  6. Na koniec dodać 150g g liści szpinaku, świeżych do naczynia miksującego i rozdrobnić. 30 s/obr. 6
  7. Gotowym sosem polać makaron i dobrze razem wymieszać. Podawać posypane serem lub suszonymi pomidorami. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Zwróć uwagęna skład mleka migdałowego!
Możesz użyć paczki gotowego do spożycia, umytego szpinaku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy