3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Zapiekanka z kaszy jaglanej i sera feta (bez zielonych oliwek)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

zapiekanka z kaszy jaglanej i sera feta

  • oliwki czarne
  • kilka plastrów szynki lub innej wędliny
  • opakowanie sera feta
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 80 g dowolnego pesto
  • 1 pomidor
  • kapary
  • trochę masła lub oleju
  • przyprawy: kolendra, pieprz, sól
  • 300 g kaszy jaglanej, (półtora szklanki)
5

Przygotowanie

    Zapiekanaka z kaszy jaglanej i sera feta
  1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko. Przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w 4,5 szklankach wody z mieszanką kolendry, soli i pieprzu.

  2. Ser feta kruszymy do naczynia miksującego. Dodajemy jajko, śmietanę lub jogurt. Miksujemy obr. 4-6, 15-25s.

  3. Formę smarujemy tłuszczem. Wykładamy na dno połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Smaruję ją pesto, a na to układamy pokrojoną w plastry szynkę, pomidory oraz oliwki i kapary

  4. Zalewamy zapiekankę masą z sera feta.

  5. Na wierzch kładziemy pozostałą kaszę jaglaną. Na wierzch układamy trochę masła w cienkich plastrach lub smarujemy olejem. Dzieki temu kasza na wierzchu zapiekanki nie wyschnie tak łatwo. Mozna dodatkowo przykryć folią aluminiową. 

  6. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. temp. 160 st. C funkcja termoobieg.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Forma ma wymiary: 40 x 30 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przygotowałam ją dziś na

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 5, 2014 at 18:56.

    Przygotowałam ją dziś na obiad w wersji bez szynki i z 3 pomidorami. Wszystkim smakowała. Następnym razem  użyję jeszcze więcej pomidorów i nie będę soliła kaszy, bo wszystkie dodatki są mocno słone i to wystarczy. Może nie wygląda reprezentacyjnie na talerzu, ale dobrze smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze