Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Sos
- 200 gramów cebuli
- 70 gramów masła
- 450 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
- 150 gramów gęstej śmietany 30-36%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować 6 sek/ obr.6
Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i dusić 2min.30 sek/Varoma/ obr.1
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Dodać do naczynia miksującego z uduszoną cebulą i dusić 7 min./100°C/
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie"
Dodać 150 gramów gęstej śmietany, doprawić solą i pieprzem .
Duścić kolejne 6 min./100°C/
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie"
Podawać z kluseczkami, makaronem, ziemniakami, czymkolwiek. palce lizać.
sos pieczarkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmaczy i prosty sos, z
Smaczy i prosty sos, z podanych proporcji dla mnie jednak troszkę za tłusty
Przepis super bardzo smaczny
Przepis super bardzo smaczny
Troszkę poeksperymentowałem i : dodałem 40g masła zamiast 70g. Pieczarki zamiast 7 minut dusiłem 10. Dodałem jeszcze troszkę pieprzu ziolowego i bazylii.
TAK DOBRY SOSIK.
TAK DOBRY SOSIK.
Sos pieczarkowy smaczny.
Sos pieczarkowy smaczny. Dziękuję za przepis
Pychotka:)
Pychotka