3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placki ziemniaczane z serem białym


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 840 g ziemniaków
  • 130 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 sól, płaskie łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej

Nadzienie:

  • 250 g sera białego półtłustego
  • 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 cebula, mała
  • pieprz, mielony
  • sól
5

Przygotowanie

  1. Zacząć od nadzienia. Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Czosnek obrać. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, dodać do nich jajka, sól, pieprz, mąkę, bułkę tartą oraz czosnek. Rozdrobnić 30-40 sekund / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia za pomocą kopystki. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta (jak najcieńsza warstwa) na to łyżeczkę nadzienia, przykryć odrobiną ciasta (tak żeby cały ser był schowany). Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy