3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIZZA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM NA CIENKIM CIEŚCIE


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 g letniej wody
  • 340 g mąki pszennej typ 00
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKI

  • 500 g sera mozzarella
  • 1 filet z kurczaka, (ugrilowany)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury (250°C)

    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto,
    Wyrobić 2 min/Ciasto

    Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i chwilę wyrabiać.
    Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować cienkie okrągłe placki.
    Odstawić w ciepłe miejsce.

    Do naczynia włożyć mozarellę , rozdrobnić 5s/obr5.
    Przełożyć do innego naczynia , odstawić.

    Szpinak zblanszować w gorącej wodzie , odcedzić - drobno posiekać

    Ugrilowany filet z kurczaka rozdrobnić nożem lub palcami .

    Do naczynia miksującego włożyć czosnek , rozdrobnić 3s/obr7.
    Składniki zgarnąć na dno naczynia , dodać oliwę ,
    wymieszać 5s/0br3.

    Na przygotowane placki rozłożyć równomiernie ser , kurczaka i szpinak,
    zostawiając ok 2 cm brzegu, polać oliwą z czosnkiem i piec 10 min ( 250°C)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pizza wychodzi najlepsza upieczona na kamieniu szamotowym .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • One thing I want to tell you, that you are amazing...

    Zgłoszony przez Victor Patrick na stycznia 15, 2024 at 03:59.

    One thing I want to tell you, that you are amazing for the things you wrote in this article I will never forget. Retro Bowl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze