3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK

  • 800 g woda
  • 4 liście liść laurowy, suszony
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1000 g kawałki mięsa wieprzowego, bez ścięgien, tłustego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawalki
  • 70 g korzenie selera, pokrojonego na kawalki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawalki
  • 400 g wątróbka drobiowa, oczyszczona
  • 100 g cebuli, pokrojonej w cwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-170 g boczku parzonego, w plastrach
  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 jajka
  • 50 g bułka tarta
  • 6
    8h 50min
    Czas całkowity 8h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 500 g mięsa wieprzowego i marchewkę, włożyć wkład Varomy odważyć na niego pozostałe 500 g mięsa wieprzowego, seler i pietruszkę gotować na parze 40min/Varoma/obr.1
  2. Do dolnej części przystawki Varoma w której znajduje się mięso i marchewka, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałym mięsem i warzywami, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze przez kolejne 20min/Varoma/obr.1.
    Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st C. Formę keksową (dł 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki formy wyłożyć plastami boczku, układając je w poprzek, odstawić
  4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane wcześniej mięso i warzywa, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  5. Dolać 200g płynu zachowanego z gotowania, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy .Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię pasztetu. Pozostały plyn zachowany z gotowania wylać.
  6. Piec 1 godzinę(180stC) Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 1godzinę. Następnie włożyć do lodówki na min 5 godzin.
  7. Schłodzony pasztet wyjąć z fomy położyć na półmisku do góry dnem, tak aby boczek znalazł się na górze pasztetu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry pasztet, przetestowany .Napewno...

    Zgłoszony przez Szwedzia na kwietnia 23, 2018 at 10:26.

    SmileBardzo dobry pasztet, przetestowany .Napewno zagości u mnie w menu na stałe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze