Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK
- 800 g woda
- 4 liście liść laurowy, suszony
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1000 g kawałki mięsa wieprzowego, bez ścięgien, tłustego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawalki
- 70 g korzenie selera, pokrojonego na kawalki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawalki
- 400 g wątróbka drobiowa, oczyszczona
- 100 g cebuli, pokrojonej w cwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150-170 g boczku parzonego, w plastrach
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 3 jajka
- 50 g bułka tarta
-
6
8h 50min
Czas całkowity 8h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 500 g mięsa wieprzowego i marchewkę, włożyć wkład Varomy odważyć na niego pozostałe 500 g mięsa wieprzowego, seler i pietruszkę gotować na parze 40min/Varoma/obr.1
- Do dolnej części przystawki Varoma w której znajduje się mięso i marchewka, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałym mięsem i warzywami, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze przez kolejne 20min/Varoma/obr.1.
Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić - Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st C. Formę keksową (dł 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki formy wyłożyć plastami boczku, układając je w poprzek, odstawić
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane wcześniej mięso i warzywa, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dolać 200g płynu zachowanego z gotowania, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy .Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię pasztetu. Pozostały plyn zachowany z gotowania wylać.
- Piec 1 godzinę(180stC) Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 1godzinę. Następnie włożyć do lodówki na min 5 godzin.
- Schłodzony pasztet wyjąć z fomy położyć na półmisku do góry dnem, tak aby boczek znalazł się na górze pasztetu
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPasztet rewelacja. Robiłam go wiele razy i zawsze...
Pasztet rewelacja. Robiłam go wiele razy i zawsze zachwyca.
Pasztet wykonany, wygląda super, czekam do jutra...
Pasztet wykonany, wygląda super, czekam do jutra by spróbować po upieczeniu. Jednak jeszcze przed włożeniem do blaszki smakował przepysznie, nawet mój syn postanowił spróbować i powiedział, że chyba jednak zacznie eść pasztet ale tylko ten domowy
Bardzo dobry pasztet, przetestowany .Napewno...
Bardzo dobry pasztet, przetestowany .Napewno zagości u mnie w menu na stałe