thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Kluski drożdżowe

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

sos pieczarkowy

  • 150 g śmietany 18%
  • 40 g mąki pszennej
  • 60 g cebuli
  • 15 g oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na pół lub w ćwiarki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczek Koncentratu bulionu TM
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • 2 łyżeczki Natki pietruszki, posiekana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kluski drożdżowe
  1. 1) Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min30s/37`C/obr.1.
    2) Dodać mąke, jajko i sól, wyrobić 1min 30s/Ciasto"Ciasto" .
    3) Ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, uformować z niego wałek, odrywać kawałki ciasta, formująć okrągłe bułeczki (ok 6-8 sztuk. Górną i dolną cześć przystawki Varoma lekko natłuścić olejem, ułożyć w nich bułeczki, zachowująć odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10min. Umyc i oszuszyć naczynie miksujące.
  2. Sos pieczarkowy
  3. 4) Na pokrywę Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" postawić kubek lub miskę, odmierzyć do niego śmietanę i mąkę, wymieszać widelcem i ostawić.
    5) Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5.
    Cebulę zgarnąć kopyską ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    6) Dodać oliwę, dusić 2min/120`C/obr.1.
    7) Dodać pieczarki, rozdrąbnić 3-4s/obr.4. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    tmrc_emoticons.8) Dodać masło, dusić 2min/120`CObroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.
    9) Dodać wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z kluskami, gotować 20min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.Odstawić przystawkę Varoma.
    10) Przez otwór w pokrywie dodać do sosu smietane wymieszaną z mąką i natką pietruszki, nałozyć miarkę, gotować 2min/100`C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2.
    11) Kluski podawać na ciepło, polane sosem.

    Życzę smacznegotmrc_emoticons.)

Porady

Pieczarki muszą być świerze
Kluski można podawać na słotko, z sosem owocowym

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY