3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pampuchy z sosem pieczarkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Kluski drożdżowe

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

sos pieczarkowy

  • 150 g śmietany 18%
  • 40 g mąki pszennej
  • 60 g cebuli
  • 15 g oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na pół lub w ćwiarki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczek Koncentratu bulionu TM
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • 2 łyżeczki Natki pietruszki, posiekana
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kluski drożdżowe
  1. 1) Do Closed lid wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min30s/37`C/obr.1.
    2) Dodać mąke, jajko i sól, wyrobić 1min 30s/Dough mode.
    3) Ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, uformować z niego wałek, odrywać kawałki ciasta, formująć okrągłe bułeczki (ok 6-8 sztuk. Górną i dolną cześć przystawki Varoma lekko natłuścić olejem, ułożyć w nich bułeczki, zachowująć odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10min. Umyc i oszuszyć naczynie miksujące.
  2. Sos pieczarkowy
  3. 4) Na pokrywę Closed lid postawić kubek lub miskę, odmierzyć do niego śmietanę i mąkę, wymieszać widelcem i ostawić.
    5) Do Closed lid włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5.
    Cebulę zgarnąć kopyską ze ścianek na dno Closed lid.
    6) Dodać oliwę, dusić 2min/120`C/obr.1.
    7) Dodać pieczarki, rozdrąbnić 3-4s/obr.4. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno Closed lid.
    tmrc_emoticons.8) Dodać masło, dusić 2min/120`CCounter-clockwise operation/obr.1.
    9) Dodać wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z kluskami, gotować 20min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1.Odstawić przystawkę Varoma.
    10) Przez otwór w pokrywie dodać do sosu smietane wymieszaną z mąką i natką pietruszki, nałozyć miarkę, gotować 2min/100`C/Counter-clockwise operation/obr.2.
    11) Kluski podawać na ciepło, polane sosem.

    Życzę smacznegotmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pieczarki muszą być świerze
Kluski można podawać na słotko, z sosem owocowym


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz