3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LECZO Z KABACZKA


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

do przygotowania leczo będą potrzebne

  • 1 puszka pomidorów bez skóry, ja miałam całe, trochę rozdrobniłam nożem
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego nożem (nie wyciskam!)
  • 2 łyżki gęstego ketchupu własnej roboty, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypty ostrej papryki, jest to wartość dla rodziny z dziećmi, jednak gdy lubicie ostrzejszą dozujcie ilość wedle własnego smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 łyżka koncentratu bulionu wykonanego w TM
  • 200 g pieczarek, pieczarki umyłam przekroiłam na pół i pokroiłam w grubsze plasterki. Zesmażyłam chwilę na patelni, na której smażyłam kiełbasę. Lubię wykorzystywać cały smak ze wszystkich potraw.
  • 250 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
  • 350 g kabaczka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 papryki czerwone spiczaste, Wybieram te papryczki, ponieważ są bardzo delikatne, słodkie w smaku, z delikatną nutką pikanterii
  • 20 g oliwy
  • 1,5 cebuli, ok. 150 g
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej bez zalewy, ja fasolę przepłukuję wodą
5

Przygotowanie

    sposób wykonania:
  1. 1. Do TM wkładam cebule, przekrojone na ćwiartki i rozdrabniam 3s/obr.1. Cebulę zgarniam kopystką ze ścianek i dodaję oliwę oraz sól i duszę 4min/120st.C/obr.1

     

    2. Dodaję kabaczka i rozdrabniam 6s/obr.4. Zgarniam kopystką ze ścianek.

     

    3. Następnie dodaję paprykę (trzy kolory w sumie dają 400-430g). Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroję na niezbyt cienkie paski. Dodaję również podsmażoną kiełbasę, koncentrat bulionu, cukier, pieprz i duszę 10min/100st.C/obr.Gentle stir setting

     

    4. Po upływie ustawionego czasu dodaję pozostałe składniki: pomidory z puszki (albo od razu krojone, albo jak mamy całe to to kroimy w kostkę), lekko podsmażone pieczarki, fasolkę czerwoną, ketchup, lub koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, zamykam pokrywę, zamiast miarki nakładam koszyczek i dalej dusić 10min/100st.C/obr. Gentle stir setting

     

    5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. papryką ostrą.

    Podaję na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis dopasowałam do leczo, które znajduje się w kulinarnym ABC. Dlatego robię wszystko automatycznie tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mmmmm pyszne leczo  Poecam!

    Zgłoszony przez Monika38 na września 21, 2016 at 11:43.

    Mmmmm pyszne leczo  Cooking 1

    Poecam! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez minie2015 na sierpnia 24, 2016 at 18:52.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z bagietka super smak

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na lipca 30, 2016 at 21:03.

    Z bagietka super smak (dodalam 3 zabki czosnku) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakował W

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 23, 2015 at 17:20.

    Cieszę się, że smakował W gruncie rzeczy tyle tam składników, że kiełbasa wcale nie jest potrzebna. Ja bardzo ją lubię, inni domownicy też, dlatego dodaję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis,

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 23, 2015 at 15:59.

    Bardzo ciekawy przepis, zamiast kielbasy dałam krajankę sojową, bo nie jem mięsa. Wyszlo przepyszne! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze