3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LECZO Z KABACZKA


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

do przygotowania leczo będą potrzebne

  • 1 puszka pomidorów bez skóry, ja miałam całe, trochę rozdrobniłam nożem
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego nożem (nie wyciskam!)
  • 2 łyżki gęstego ketchupu własnej roboty, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypty ostrej papryki, jest to wartość dla rodziny z dziećmi, jednak gdy lubicie ostrzejszą dozujcie ilość wedle własnego smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 łyżka koncentratu bulionu wykonanego w TM
  • 200 g pieczarek, pieczarki umyłam przekroiłam na pół i pokroiłam w grubsze plasterki. Zesmażyłam chwilę na patelni, na której smażyłam kiełbasę. Lubię wykorzystywać cały smak ze wszystkich potraw.
  • 250 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
  • 350 g kabaczka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 papryki czerwone spiczaste, Wybieram te papryczki, ponieważ są bardzo delikatne, słodkie w smaku, z delikatną nutką pikanterii
  • 20 g oliwy
  • 1,5 cebuli, ok. 150 g
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej bez zalewy, ja fasolę przepłukuję wodą
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    sposób wykonania:
  1. 1. Do TM wkładam cebule, przekrojone na ćwiartki i rozdrabniam 3s/obr.1. Cebulę zgarniam kopystką ze ścianek i dodaję oliwę oraz sól i duszę 4min/120st.C/obr.1

     

    2. Dodaję kabaczka i rozdrabniam 6s/obr.4. Zgarniam kopystką ze ścianek.

     

    3. Następnie dodaję paprykę (trzy kolory w sumie dają 400-430g). Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroję na niezbyt cienkie paski. Dodaję również podsmażoną kiełbasę, koncentrat bulionu, cukier, pieprz i duszę 10min/100st.C/obr.Mieszanie

     

    4. Po upływie ustawionego czasu dodaję pozostałe składniki: pomidory z puszki (albo od razu krojone, albo jak mamy całe to to kroimy w kostkę), lekko podsmażone pieczarki, fasolkę czerwoną, ketchup, lub koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, zamykam pokrywę, zamiast miarki nakładam koszyczek i dalej dusić 10min/100st.C/obr. Mieszanie

     

    5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. papryką ostrą.

    Podaję na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis dopasowałam do leczo, które znajduje się w kulinarnym ABC. Dlatego robię wszystko automatycznie tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mmmmm pyszne leczo  Poecam!

    Zgłoszony przez Monika38 na września 21, 2016 at 11:43.

    Mmmmm pyszne leczo  Cooking 1

    Poecam! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez minie2015 na sierpnia 24, 2016 at 18:52.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z bagietka super smak

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na lipca 30, 2016 at 21:03.

    Z bagietka super smak (dodalam 3 zabki czosnku) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakował W

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 23, 2015 at 17:20.

    Cieszę się, że smakował W gruncie rzeczy tyle tam składników, że kiełbasa wcale nie jest potrzebna. Ja bardzo ją lubię, inni domownicy też, dlatego dodaję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis,

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 23, 2015 at 15:59.

    Bardzo ciekawy przepis, zamiast kielbasy dałam krajankę sojową, bo nie jem mięsa. Wyszlo przepyszne! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze