3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kartoflak


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kartoflak

  • 1100 g ziemniaków, pokrojonych
  • 2 cebule, duże
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżki bułki tartej
  • smalec do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki majeranku, suszonego
5

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek. obr5
  2. Boczek pokroić i przesmażyć na patelni z cebulą
  3. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i utrzeć 20 sek. obr.5-6
  4. Dodać jajka, kaszę i przyprawy, wymieszać 10 sek.obr.3-4.
  5. Dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 10 sek.obr.3-4.
  6. Formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 50 min.
  7. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zamiast boczku w kroku 2 można dodać pieczarki.
Kartoflkak smakuje również odsmażony następnego dnia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz