Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kartoflak
- 1100 g ziemniaków, pokrojonych
- 2 cebule, duże
- 250 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżki bułki tartej
- smalec do wysmarowania formy
- 1 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 czubate łyżeczki majeranku, suszonego
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek. obr5
- Boczek pokroić i przesmażyć na patelni z cebulą
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i utrzeć 20 sek. obr.5-6
- Dodać jajka, kaszę i przyprawy, wymieszać 10 sek.obr.3-4.
- Dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 10 sek.obr.3-4.
- Formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 50 min.
- Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast boczku w kroku 2 można dodać pieczarki.
Kartoflkak smakuje również odsmażony następnego dnia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJutro wypróbuję, wygląda smakowicie
Jutro wypróbuję, wygląda smakowicie