3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 35 g masła, plus dodatkowa porcja do posmarowania
  • 350 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 250 g cebuli, ok. 2 sztuki
  • 10 liści kapusty białej, sparzone
  • 2 łyżeczki grzybów suszonych, mielonych
  • 350 g kaszy gryczanej
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
  1. 1.      Cebulę rozdrobnić 3 s/ obr.5

    2.      Dodać 25 g masła i poddusić 3 min/Varoma/obr.1

    3.      Do naczynia wrzucić pieczarki, rozdrobnić 4 s/obr.4. Dodać 10 g masła, 2 łyżeczki suszonych grzybów, posolić do smaku. Dusić 4 min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1. Przełożyć do innego naczynia.

    4.      Naczynie miksujące umyć. Do koszyczka wsypać kaszę gryczaną i przepłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia wlać 700 g wody, włożyć koszyczek z kaszą i zamknąć naczynie. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze, na której uprzednio poukładać liście kapusty. Gotować 30 min/Varoma/obr.1

    5.      Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Farsz doprawić wedle uznania i zawijać w liście kapusty. Gołąbki poukładać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Do naczynia dodać wodę (do 1 l). Nałożyć przystawkę i gotować 40 min/Varoma/obr.1

    6.      Gołąbki położyć na liściu kapusty w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałkami masła, posypać szczyptą soli i zapiekać do momentu przyrumienienia.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pieczarki można zastąpić suszonymi (wcześniej namoczonymi w wodzie) albo mrożonymi grzybami.

 Gołąbki można podawać także bez wcześniejszego zapiekania – prosto z Varomy polane masłem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • DLA MNIE PYSZNE PONIEWAŻ UWIELBIAM KASZĘ...

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 15:17.

    DLA MNIE PYSZNE PONIEWAŻ UWIELBIAM KASZĘ GRYCZANĄ.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Polecam. Latwe w

    Zgłoszony przez GosiaEl na stycznia 26, 2016 at 18:47.

    Pyszne. Polecam. Latwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny i prosty

    Zgłoszony przez pomidorzyca na października 9, 2015 at 16:31.

    Bardzo fajny i prosty przepis, gołąbki wyszły pyszne, wszystkim smakowały, może wreszcie dzięki nim udało mi sie trochę przełamać wielką miłość do mięsa w rodzinie mojego męża. Ja do przepisu dodałam jeszcze troche kaszy jaglanej, która została mi ze śniadania tmrc_emoticons.;)

     

    Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki palce lizać...

    Zgłoszony przez Luberdowie na stycznia 22, 2014 at 09:33.

    Gołąbki palce lizać... polecam do wypróbowania  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna potrawa

    Zgłoszony przez ela102 na stycznia 20, 2014 at 19:00.

    Bardzo smaczna potrawa tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam okazję próbować,

    Zgłoszony przez ewemar na stycznia 20, 2014 at 18:08.

    Miałam okazję próbować, wyśmienite!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze